Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: paradă LGBT pe străzile Chișinăului

Inquam Photos / Octav Ganea
protest LGBT

Activişti din comunitatea LGBT din Republica Moldova au organizat duminică o paradă Pride care, pentru prima dată, nu a avut nevoie de cordoane consolidate de poliţie pentru a-i proteja de protestatarii care, în cea mai mare partea, au conexiuni cu biserica ortodoxă, informează Reuters, citat de Agerpres.

Evenimentul paşnic, în care sute de persoane au mărşăluit pe străzile din centrul capitalei, a semnalat o schimbare a atitudinilor sociale, deşi opoziţia publică faţă de egalitatea în drepturi pentru homosexuali este încă mare în multe state fost sovietice.

De la alegerea în 2020 a preşedintei pro-europene Maia Sandu, R. Moldova şi-a stabilit ca obiectiv de politică externă aderarea la Uniunea Europeană, angajament confirmat de adunarea publică de luna trecută la care au participat mii de oameni.

"Judecând după marş, Moldova europeană se îndreaptă progresiv către o societate normală de oameni cu opinii diverse", a declarat Alexei Marcicov, din partea organizatorului evenimentului, GenderDoc-M."Este în continuare nevoie de voinţă politică pentru ca noi să fim acceptaţi în mod normal în această societate", a adăugat Marcicov.

Aproximativ 100 de clerici ortodocşi şi simpatizanţi au apărut la un moment dat pe traseul paradei afişând pancarte pe care scria:"Susţinem familia tradiţională". Nu a existat însă niciun contact între cele două grupuri şi nici nu a fost nevoie de intervenţia poliţiei.

Biserica ortodoxă subordonată Moscovei a denunţat marşul, în timp ce filiala română a încercat să îi minimalizeze importanţa.

Mişcările în favoarea drepturilor LGBT înregistrează progrese şi în Ucraina, unde un marş din 2021 a avut loc fără incidente.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat simpatia pentru susţinerea drepturilor homosexualilor, excluzând în acelaşi timp modificări constituţionale care să permită căsătoriile între persoane de acelaşi sex în timp ce ţara este în război.

În Rusia, preşedintele Vladimir Putin a luat în derâdere mişcarea LGBT, conducând un demers ce reprimă stilurile de viaţă "netradiţionale", despre care susţine că sunt dovezi ale decăderii morale occidentale. Camera inferioară a parlamentului rus a exprimat o susţinere iniţială săptămâna trecută pentru o lege ce ar urma să interzică operaţiile de schimbare a sexului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.