Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova riscă să rămână fără combustibil la pompă. Ambuteiaje uriașe la punctele de frontieră cu România

pompa benzina

Republica Moldova riscă să se confrunte nu doar cu prețuri mari la produse petroliere, ci și cu lipsa acestora la benzinării, avertizează companiile din domeniu. Deja unele reţele de benzinării nu dispun de motorină şi benzină şi nu pot completa stocurile.

Aceasta din cauza ambuteiajelor uriaşe de la punctele de trecere a frontierei moldo-române și timpului foarte mare de așteptare pentru trecerea autocisternelor cu produse petroliere în ambele direcții (intrare sau ieșire din Republica Moldova), transmite Mold-street.com.

Opt zile de aşteptare pentru a importa un camion cu motorină

"Dacă în trecut dura o zi pentru ca autocisternele să treacă frontiera, acum se ajunge la 2-3 zile şi chiar mai mult", explică un transportator.

În plus sunt rânduri mari şi la rafinăriile din România, unde prioritate au ucrainenii.

"Aşa că un transport cu produse petroliere are nevoie de circa opt zile pentru a face cursa dus-întors, iar aceasta semnifică costuri mai mari, de transportare a carburanţilor", susţine transportatorul.

Un singur punct de trecere a frontierei cu produse petroliere

Se constată că autocisternele ci carburanţi pot trece doar la un singur punct de trecerea frontierei cu România: Leușeni – Albița.

Citește și Explicații halucinante de fost președinte de stat: Cumnatul meu a mâncat recipisa de emoții

Asociația Companiilor Petroliere din Republica Moldova (ACP care include companii ce au 40% din piaţă), a expediat încă pe 16 mai, un demers la Serviciul Vamal şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică în care avertizează despre un deficit acut de produse petroliere şi cer măsuri urgente pentru soluţionarea problemelor de trecere a frontierei.

Guvernul României a aprobat trei hotărâri privind acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă în sprijinul Republicii Moldova, al Ucrainei, dar şi al refugiaţilor ucraineni aflaţi în România, a informat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Pentru Republica Moldova, România va acorda ajutor umanitar de urgenţă cu titlu gratuit pentru a asigura buna funcţionare a sistemului energetic. În acest sens, a fost aprobată prin hotărâre de guvern scoaterea din Rezerva de Stat a circa 130.000 de litri de motorină, 113.000 litri de benzină și alte 5 milioane de litri de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei (n.r. ≈78 669 500 MDL). Este un ajutor care va consolida, va crește securitatea energetică a Republicii Moldova şi este răspunsul concret pe care România îl dă solicitării adresate prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, notează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.