Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova se unește cu România pe cale energetică: au început lucrările la linia de 158 km care va dezlipi Chișinăul de Transnistria

Wikipedia
Moldova Romania Ucraina

Republica Moldova a demarat marţi lucrările pentru a-şi legea reţeaua electrică de cea a României şi a-şi reduce dependenţa de energia rusească, de care ţara vecină vrea să se emancipeze complet, transmite AFP, conform Agerpres.

Proiectul va permite autorităţilor de la Chişinău să se lipsească de termocentrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea Transnistria, care furnizează în prezent 70% din necesarul de electricitate.

"Prin conectarea directă a capitalei Chişinău de România, eliminăm orice vulnerabilitate", a explicat Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din Republica Moldova.

Atingerea securităţii energetice este o prioritate a acestei foste republici sovietice cu 2,6 milioane de locuitori, care a intrat în criză după demararea ofensivei ruseşti în Ucraina.

În comuna Congaz, muncitorii au început marţi lucrările. În total, 500 de stâlpi ar urma să fie ridicaţi, până la finele lui 2025, pe întreaga lungime de 158 de kilometri a noii linii de 400 kilovolţi (KV), de la Chişinău până la Vâlcăneşti (sud). De acolo există deja o conexiune cu localitatea Isaccea din România.

Chiar dacă România a furnizat, ocazional, energie electrică Republicii Moldova începând din 2022, aceste lucrări marchează un pas suplimentar spre "integrarea europeană", a salutat Constantin Borosan.

Chișinăul acuză șantajul Moscovei

Preşedintele pro-european Maia Sandu, care a denunţat în repetate rânduri "şantajul energetic al Moscovei", a salutat la finele lunii martie "unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la declararea independenţei" în 1991.

Într-o Moldovă "vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preţ", a subliniat Maia Sandu.

Pe lângă dependenţa sa de Transnistria, care în trecut i-a întrerupt livrările, Republica Moldova primea înainte de războiul din Ucraina cea mai mare parte a cantităţilor de gaze de la gigantul rus Gazprom. Ţara vecină importa electricitate şi din Ucraina, însă atacurile ruseşti asupra infrastructurilor energetice au forţat autorităţile de la Kiev să oprească exporturile de electricitate spre Republica Moldova.

Preconizate de mai multe decenii, lucrările pentru legarea reţelei electrice din Republica Moldova de cea a României au fost aprobate de Guvern în 2019, pentru suma de 27 milioane de euro, finanţată de Banca Mondială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.