Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republicanii blochează planul pentru război: Democrații voiau să ofere Ucrainei banii din proprietățile rusești confiscate (Washington Post)

sua ucraina rusia

Un grup de republicani din Camera Reprezentanților și din Senat s-au opus unei prevederi din raportul privind Legea de autorizare a apărării naționale care ar permite Statelor Unite să transfere Ucrainei veniturile obținute din proprietăți rusești confiscate, potrivit unor persoane implicate în negocieri, notează The Washington Post.

Raportul de conferință NDAA va deveni, în cele din urmă, legislația amplă privind politica de apărare negociată de Camera Reprezentanților și Senat și va fi prezentată în plenul celor două camere pentru adoptarea finală în timpul sesiunii postelectorale.

Democrații spun că eliminarea prevederii din pachetul de aproape 840 de miliarde de dolari subminează capacitatea administrației Biden de a transfera asistență către economia asediată a Ucrainei, în timp ce aceasta varsă resurse în conflictul de opt luni. Republicanii spun că prevederea nu a fost examinată pe deplin de comisiile relevante.

Disputa asupra măsurii vine pe fondul întrebărilor privind viitorul sprijinului republican pentru efortul de război al Ucrainei. Republicanii de bază, conduși de liderul minorității din Senat, Mitch McConnell din Kentucky, s-au angajat să continue să aprobe miliarde de dolari de asistență bugetară și de securitate americană pentru Ucraina, în timp ce liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy (R-Calif.), a cerut să se pună capăt semnării unui "cec în alb" pentru război.

Democrații s-au străduit în ultimele zile să atenueze propriile diviziuni interne privind Ucraina, după ce liberalii din Cameră au retras o scrisoare prin care cereau administrației Biden să ia în considerare discuții directe cu Rusia.

"Este de neconceput faptul că republicanii din Senat obstrucționează o prevedere importantă care ar permite Departamentului Justiției să transfere activele rusești confiscate pentru a ajuta Ucraina și efortul său împotriva războiului brutal al Rusiei", a declarat un membru al personalului democrat implicat în acest proces care, ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre negocieri sensibile. "Această prevedere a trecut ca parte a NDAA din Camera Reprezentanților și nu ar trebui să fie atacată de dreapta sau să fie eliminată din proiectul de lege final".

Republicanii din Senat s-au opus în primul rând dispoziției pe bază de procedură și consideră că prevederea ar trebui să fie revizuită de comisiile judiciare ale Camerei și Senatului, potrivit colaboratorilor republicani. Un consilier republican al Senatului, familiarizat cu această chestiune, a declarat că prevederea nu a fost "complet litigată" și a pus la îndoială eficiența generală a confiscării bunurilor.

"Suntem pentru sprijinirea Ucrainei, motiv pentru care credem că măsura mai semnificativă pentru a opri finanțarea mașinăriei de război a lui Putin ar fi tăierea petrolului care o finanțează", a declarat consilierul. "Trebuie să ne gândim să ne asigurăm că plafonarea prețului petrolului funcționează pentru a pedepsi Rusia. Confiscarea iahtului lui Oleg Deripaska nu va schimba comportamentul lui Putin".

Deripaska, un magnat rus al aluminiului care deține un superyacht de 65 de milioane de dolari, se află sub sancțiuni americane din 2018.

Laura Peavey, purtător de cuvânt al republicanilor din Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanților, a declarat că există o opoziție largă față de această prevedere, deși aceasta a trecut deja în Cameră cu sprijin bipartizan.

"Dacă suntem serioși în ceea ce privește tăierea fluxului de numerar al lui Putin, ar trebui în schimb să luăm în discuție legea "No Energy Revenues for Russian Hostilities Act" a congresmanului Barr, pentru a preveni ca valuta forte să sprijine regimul Putin prin interzicerea instituțiilor financiare americane de a se angaja în tranzacții legate de energia rusă", a declarat Peavey despre proiectul de lege propus de reprezentantul Garland "Andy" Barr (R-Ky.).

Procurorul general Merrick Garland a anunțat în martie crearea unui grup operativ pentru a aplica sancțiunile americane împotriva elitei rusești legate de Kremlin. De atunci, SUA și aliații occidentali au confiscat bunuri în valoare de miliarde de dolari deținute de oligarhii ruși, inclusiv iahturi de lux, vile și avioane cu reacție.

Prevederea susținută de democrați l-ar autoriza pe procurorul general să transfere veniturile din proprietățile rusești aflate în posesia Statelor Unite către Ucraina "pentru a remedia daunele provocate de agresiunea rusă față de Ucraina".

Administrația Biden negociază termenii unui plan de impunere a unui plafon la prețurile petrolului rusesc pentru a reduce fluxul de numerar către această țară, în timp ce exporturile de petrol continuă să alimenteze fondul de război al președintelui rus Vladimir Putin. Dar nu a finalizat încă detaliile cu aliații occidentali cu privire la modul în care ar funcționa mecanismul complex, iar administrația a fost refractară la susținerea eforturilor de aplicare a legii.

Pentru a contribui la aplicarea plafonului de preț, senatorul Patrick J. Toomey, republican de rang înalt în Comisia bancară a Senatului, împreună cu senatorul Chris Van Hollen (D-Md.), au propus recent sancțiuni secundare pentru companiile străine care comercializează petrol rusesc și pentru țările care au crescut achizițiile de petrol rusesc. Toomey a lăudat activitatea administrației Biden de a impune un plafon de preț pentru achizițiile de petrol rusesc, dar nu crede că doar plafonul este suficient pentru a inspira cooperarea din partea altor țări.

"Este posibil ca acești membri republicani ai personalului să blocheze prevederea pentru că ei cred că ne vom angaja într-un fel de negociere pe parcurs", a declarat un membru al personalului democrat apropiat de procesul NDAA. "Mă întreb dacă șefii lor știu că cer o răscumpărare pentru bunurile pe care încercăm cu disperare să le aducem înapoi poporului ucrainean."

De la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Statele Unite au oferit asistență militară Ucrainei în valoare de 17,9 miliarde de dolari.

Vineri, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat acordarea unei asistențe militare suplimentare de 275 de milioane de dolari, inclusiv lansatoare de rachete, muniții ghidate cu precizie, mine antirachetă și alte echipamente.

Oficialii administrației Biden se așteaptă să se confrunte cu o examinare mai dificilă a ajutorului american acordat Ucrainei dacă republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanților, în special în ceea ce privește asistența bugetară, despre care mulți republicani spun că ar trebui să fie oferită de țările bogate din Europa de Vest și nu de Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.