Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RESTART pentru formarea Guvernului. Opțiunile lui Nicolae Ciucă - surse

cheie

Discuția de luni seară, de la Palatul Cotroceni, între Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Florin Cîțu ar putea restarta negocierile pentru formarea unui nou Guvern.

Liberalii au mers până acum pe negocierea unui cabinet minoritar. Discuțiile au eșuat pentru că premierul desemnat a zis PSD-ului și USR-ului că nu are mandat la partid să negocieze mai mult, în timp ce liderul PNL a spus că este responsabilitatea premierului să facă majoritate. Aruncarea responsabilității dintr-o parte în alta a șubrezit forța PNL în negocieri.

Fără un „centru unic de comandă”, PNL nu a prezentat credibilitate când a căutat majoritate.

Surse politice spun că problema a fost discutată la Cotroceni, de unde s-a ieșit cu planul ca liberalii să fie mai „flexibili”.

Depunerea mandatul de către Nicolae Ciucă, chiar dacă nu trebuie exclusă, este improbabilă la acest moment. Liberalii susțin că premierul desemnat va merge până la capăt și va cere votul Guvernului în Parlament, iar social-democrații cred că renunțarea de către Ciucă la mandatul primit l-ar pune pe șeful statului într-o lumină proastă pentru că ar reprezenta un eșec al lui Klaus Iohannis.

Armistițiu pe termen limitat cu PSD

PSD i-a trimis lui Nicolae Ciucă 10 măsuri urgente în domeniul sanitar, economic şi social pe care premierul desemnat să le cuprindă în programul de guvernare. Acum social-democrații așteaptă de la Ciucă să le răspundă. În cazul în care PSD decide să susțină Guvernul Ciucă, susținerea va fi doar pe termen limitat, până pe 1 februarie 2022.

Nu s-a discutat în PSD până acum dacă partidul să intre la guvernare pentru că nu au fost invitați. De principiu, PSD nu acceptă să intre într-un guvern fără să dea el premierul.

Rămâne de văzut ce ar decide PSD dacă îi vor fi acceptate măsurile propuse și Nicolae Ciucă le va propune social-democraților să trimită specialiști  în Guvern, poate pe Alexandru Rafila la Sănătate așa cum au început să circule zvonuri.

Cu o susținere PSD, Guvernul Ciucă va beneficia de cea mai confortabilă susținere parlamentară - liberali, social-democrați, udemeriști și minorități naționale.

A doua căsătorie cu USR

Pentru o majoritate pe termen lung, teoretic până în 2024, liberalii pot reface alianța cu USR.

Foștii parteneri de guvernare au 4 cerințe: un calendar de reforme asumat cu măsuri clare, stabilirea liniilor prioritare pentru bugetul pe anul viitor, un protocol de funcţionare a coaliţiei ca să fie foarte clar cum se pregătesc şi se iau deciziile în coaliţie, precum și păstrarea portofoliilor pe care USR le-a avut în cabinetul Cîțu.

USR nu va susține un Guvern minoritar și va susține Guvernul Ciucă doar dacă va face parte din acesta.

De asemenea, USR va participa la guvernare doar dacă liberalii abandonează imediat orice negocieri cu PSD.

Ca bonus, în cazul în care liberalii vor alege să refacă 'mariajul' cu USR, vor stinge pentru moment un conflict intern apărut între conducerea partidului și susținătorii lui Ludovic Orban care amenință să plece din partid dacă PNL bate palma cu PSD.

Guvern 'de război'

O altă variantă este ca liberalii să aleagă o soluție de tipul unui Guvern de uniune națională, condus de Nicolae Ciucă, în care toate partidele să trimită specialiști în fotoliile de miniștri și politica să fie suspendată 4-5 luni de zile până când experții rezolvă problemele cele mai arzătoare legate de pandemie și prețurile la energie. Impasul politic nu va fi rezolvat, însă luptele se vor relua la primăvară, când agenda socială va fi mai relaxată și va permite clasicele războaie pentru putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.