Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Restituie Rusia tezaurul României? Curte de Apel a creat un precedent: artefacte de aur din Crimeea expuse în Ţările de Jos trebuie returnate Ucrainei

sfori justitie

O Curte de Apel din Ţările de Jos a dispus marţi ca o colecţie de artefacte de aur străvechi din Crimeea, revendicate de Ucraina şi de muzee din teritoriul anexat de Rusia, ar trebui returnate statului ucrainean, informează Reuters. Obiectele, printre care se numără un coif scitic din aur masiv, din secolul al IV-lea î.e.n. şi un ornament din aur pentru gât, din secolul al II-lea e.n., fiecare cântărind peste un kilogram, se aflau expuse în Ţările de Jos când a avut loc anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, informează Agerpres.

Citind rezumatul hotărârii, judecătoarea Pauline Hofmeijer-Rutten a declarat că interesele culturii naţionale din Ucraina sunt superioare celor ale muzeelor din Crimeea. ''Muzeul Allard Pierson nu mai este obligat să returneze obiectele muzeelor din Crimeea'', se arată în hotărârea în care se menţionează că ''drepturile statului ucrainean, în baza Legii Muzeelor... prevalează''.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă din Ţările de Jos.

Anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 a atras sancţiuni occidentale.

Ţările occidentale şi majoritatea celorlalte state ale lumii recunosc peninsula din Marea Neagră drept teritoriu ucrainean iar Kievul doreşte ca acesta să fie redat Ucrainei.

O instanţă inferioară a dispus în 2016 ca Muzeul Allard Pierson din Amsterdam să returneze aceste comori arheologice, printre care se numără pietre preţioase, coifuri şi teci, guvernului Ucrainei şi nu celor patru muzee care le împrumutaseră. Rusia a formulat recurs.

În 2019, Curtea de Apel a anulat parţial decizia instanţei inferioare în 2019, constatând că a dispus în mod eronat că doar guvernele pot revendica obiectele incluse în patrimoniul cultural.

Universitatea din Amsterdam, proprietara Muzeului Allard Pierson, a precizat că obiectele vor rămâne în depozitul muzeului până la soluţionarea tuturor contestaţiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.