Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rețeaua de gaze a Marii Britanii ar putea transporta hidrogen în doi ani

traficmedia.ro
hidrogen verde

Conductele de gaz din Marea Britanie ar putea transporta combustibil pe bază de hidrogen în termen de doi ani, a declarat noul proprietar al rețelei, anunță thenationalnews.com.

În prezent, hidrogenul este utilizat la scară redusă în Marea Britanie, dar există planuri de a converti rețeaua de gaze pentru a favoriza creșterea acestuia ca combustibil curat.

O primă etapă ar consta în amestecarea gazului natural cu hidrogen pentru a reduce amprenta de carbon din încălzire și industrie.Între 2% și 5% din combustibilul din conducte ar putea fi hidrogen până în 2025, potrivit operatorului National Gas.

"Ne vom reconverti încet, în timp, sistemul nostru în hidrogen, pentru zonele care nu pot fi electrificate", a declarat directorul său general Jon Butterworth pentru Daily Telegraph.

"Într-o zi de iarnă, prin rețeaua de gaz trece de șapte ori mai multă energie decât prin cea de electricitate. Trebuie să căutăm modalități de decarbonizare".

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce un test similar din Germania se apropia de o nouă etapă de referință: 30% hidrogen în amestecul de gaz care este livrat în case.

Clienții dintr-o "insulă de hidrogen" testată în Oehringen, în sud-vestul Germaniei, primesc un amestec de gaz și hidrogen din toamna anului trecut.

"În următoarele două săptămâni, vom crește ponderea de la 8% la 20%, iar peste două săptămâni vom ajunge la 30% în gospodării", a declarat pentru Reuters Heike Gruener, liderul proiectului.

Hidrogenul a fost amestecat în mod regulat cu gazul până la sfârșitul secolului al XX-lea în ceea ce era cunoscut sub numele de "gaz de oraș". Dar acesta era produs din cărbune sau petrol și, prin urmare, avea o amprentă de carbon ridicată.

Deși hidrogenul este cel mai abundent element din natură, nu se găsește de unul singur pe Pământ și trebuie să fie separat din compuși precum apa.

În Europa, cea mai mare parte a hidrogenului este încă produsă prin procese cu emisii mari de dioxid de carbon, dar există ambiții de a crește producția de "hidrogen verde", care nu afectează mediul înconjurător.

Acesta este privit cu entuziasm de guvernele europene datorită emisiilor reduse de carbon și a potențialului său de a fi încorporat în rețelele energetice existente.

Marea Britanie are ca obiectiv zero emisii nete de carbon până în 2050, iar Germania până în 2045.

O strategie de securitate energetică a Regatului Unit publicată anul trecut - după ce invazia Rusiei în Ucraina a zguduit piața energetică europeană - a solicitat dublarea obiectivului de producție de hidrogen pentru 2030.

National Gas a devenit luna trecută operatorul rețelei de transport de gaze din Marea Britanie, după ce a fost desprinsă de compania de electricitate National Grid.

Macquarie Asset Management și British Columbia Investment Management Corporation au cumpărat anul trecut o participație de 60% din rețeaua de 7.630 km.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.