Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retragerea Cubei de pe lista neagră: Obama va lua o decizie "în zilele următoare"

cuba

Preşedintele Barack Obama va decide "în zilele următoare" asupra oportunităţii retragerii sau nu a Cubei de pe lista statelor ce susţin terorismul, a declarat şeful diplomaţiei SUA John Kerry duminică, refuzând să dezvăluie recomandarea sa. 

Barack Obama şi preşedintele cubanez Raul Castro au avut sâmbătă în Panama o întâlnire fără precedent după 1956, ce marchează o nouă eră în relaţiile dintre cei doi inamici din perioada Războiului Rece, aminteşte AFP. 

În ciuda multor speculaţii, Obama nu a făcut niciun anunţ cu privire la intenţiile sale după cererea Havanei de a fi retrasă de pe lista neagră a SUA. 

Cuba a fost inclusă iniţial pe listă în 1982 - listă pe care figurează de asemenea Siria, Sudanul şi Iranul - după ce a primit militanţi ai organizaţiei separatiste basce ETA şi rebeli ai gherilei FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia). 

Duminică, secretarul de stat american a recunoscut că ministerul său a efectuat o lungă reexaminare a cazului Cubei şi a făcut o recomandare preşedintelui Obama. 

"Voi lăsa preşedintelui latitudinea... de a putea lua o decizie pe baza recomandării pe care am făcut-o", a declarat Kerry la canalul american CBS. "El va lua decizia în zilele următoare". 

Statele Unite şi Cuba au rupt relaţiile diplomatice în 1961, anul naşterii lui Barack Obama. 

După o jumătate de secol, Castro şi Obama au surprins lumea anunţând pe 17 decembrie o apropiere istorică între cele două ţări, după 18 luni de negocieri în cel mai mare secret.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.