Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie este pe punctul de a pierde și Irlanda de Nord, nu doar Scoția: O reunificare este foarte probabilă până în 2050

Operation World
Irlanda

O majoritate a populaţiei atât de la nord, cât şi de la sud de frontiera care separă Republica Irlanda de provincia britanică Irlanda de Nord estimează că în termen de 25 de ani va avea loc o reunificare a insulei Irlanda, potrivit unui sondaj difuzat marţi seară de BBC, transmite AFP.

Aproximativ 54% dintre irlandezi şi 51% dintre nord-irlandezi consideră că Irlanda de Nord nu va mai face parte din Regatul Unit în 25 de ani, scrie agerpres.ro.

În cadrul anchetei sociologice, realizate la începutul acestei luni, au fost intervievate 2.845 de persoane în Irlanda de Nord şi aproape 1.100 în Irlanda.

Respondenţii au apreciat că această schimbare nu s-ar produce în următorii 10 ani - ceea ce corespunde rezultatelor unui alt sondaj, RED C, comandat de organizaţia pro-UE European Movement Ireland (EMI) şi publicat miercuri în Irlanda.

Conform acestui sondaj, doar 32% dintre locuitorii Republicii Irlanda cred că va exista o Irlandă unită în Uniunea Europeană în următorii zece ani.

Rezultatul referendumului din 2016 privind Brexitul a relansat dezbaterea asupra viitorului Irlandei de Nord, ce are 1,9 milioane de locuitori.

La respectivul referendum, aproximativ 56% dintre locuitorii Irlandei de Nord au votat pentru rămânerea Regatului Unit în interiorul Uniunii Europene, o populaţie care ar putea dori să se alăture Irlandei - stat membru al UE - pentru a rămâne în blocul comunitar european.

Doar guvernul Regatului Unit are puterea de a convoca un referendum privind unificarea Irlandei. Acordul din Vinerea Marea, din 1998, indică faptul că acest referendum va fi organizat dacă Regatului Unit ''i se pare probabil ca o majoritate a alegătorilor să-şi exprime dorinţa ca Irlanda de Nord să înceteze a mai face parte din Regatul Unit sau să facă parte dintr-o Irlandă unită''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.