Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, joi, în urma doborârii avionului rusesc în Belgorod

newsweek.ro
Consiliul de securitate ONU

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, joi, în urma doborârii avionului rusesc în Belgorod

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă joi după-amiază, la cererea Moscovei, care a acuzat Ucraina că a doborât un avion militar rusesc de transport, la bordul căruia se aflau 74 de oameni, toţi pierzându-şi viaţa, a anunţat miercuri preşedinţia franceză a Consiliului de Securitate, relatează AFP.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov ceruse mai devreme ca această reuniune să aibă loc chiar miercuri, dar ea a fost stabilită în cele din urmă pentru joi după-amiază, la ora locală 17:00 (24:00, ora României), a precizat preşedinţia Consiliului de Securitate, care este deţinută de Franţa.

Rusia a acuzat Ucraina că a doborât miercuri un avion militar rus de transport deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni, potrivit Moscovei.

Ucraina nu a răspuns direct la aceste afirmaţii. Serviciile de informaţii militare (GUR) au declarat că "nu dispun de informaţii fiabile" despre pasagerii din avionul Il-76 doborât, dar a confirmat că un schimb de prizonieri era "planificat", însă nu a avut loc în cele din urmă.

O sursă de la biroul preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că şeful statului ucrainean şi-a anulat o călătorie planificată în centrul ţării, în aşteptarea unor informaţii suplimentare privind tragedia.

Anterior, Ministerul rus al Apărării criticase Ucraina pentru că a "doborât" un avion militar rus care transporta "militari ucraineni pentru un schimb". Potrivit Moscovei, armata ucraineană "ştia" că ruşii vor transporta prizonierii cu avionul la Belgorod şi apoi la un punct de întâlnire de la frontieră.

Serviciile secrete ucrainene, pe de altă parte, au afirmat că Kievul "nu a fost informat" despre necesitatea de a securiza spaţiul aerian în zonă. Ucraina nu cunoştea "numărul de vehicule, traseul sau modul de transport al prizonierilor", a susţinut GUR, criticând Moscova pentru că "i-a pus în mod deliberat în pericol".

La rândul său, armata rusă susţine că forţele ucrainene au tras "două rachete" de la "un sistem de apărare antiaeriană" pentru a doborî avionul de transport militar Il-76 şi pentru a "acuza apoi Rusia".

Avionul s-a prăbuşit în apropiere de satul rusesc Iablonovo, la 45 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Cei 65 de prizonieri ucraineni care, potrivit Moscovei, se aflau la bord, precum şi echipajul de şase persoane şi trei militari ruşi, au fost "ucişi", a adăugat armata rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.