Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune importantă la Bagdad între miniștrii irakieni și turci, după ani de relații tensionate

arabcenterdc.org
turcia irak

O delegaţie de înalţi responsabili turci a purtat discuţii joi la Bagdad pe probleme de securitate şi energie, înaintea unei vizite planificate a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat ministrul de externe irakian, Fuad Hussein, scrie AFP, citat de AGERPRES.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, şi ministrul apărării, Yasar Guler, precum şi şeful serviciilor turce de informaţii, Ibrahim Kalin, au participat la aceasta reuniune cu omologii lor la Bagdad.

"Am vorbit despre un număr mare de probleme bilaterale şi regionale şi despre apropiata vizită" a preşedintelui Erdogan în Irak, a spus Hussein pe reţeaua socială X, fără a oferi o dată.

"Am subliniat necesitatea de a consolida cooperarea în domeniile securităţii, comerţului, energiei, apei, educaţiei şi tot ceea ce este în interesul ţărilor noastre", a adăugat el.

Într-un comunicat, Ministerul turc de Externe a salutat "decizia luată de Consiliul Naţional de Securitate irakian de a clasifica PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) drept organizaţie interzisă în Irak".

Tensiunile dintre Irak şi Turcia

Relaţiile dintre Irak şi Turcia au fost tensionate în ultimii ani, în special din cauza campaniilor militare turce în nordul Irakului.

Armata turcă desfăşoară regulat acolo operaţiuni terestre şi aeriene împotriva PKK, clasificată drept organizaţie "teroristă" de către Ankara.

Turcia, care ameninţă că îşi va extinde operaţiunile în zonă în vară, a instalat câteva zeci de baze militare în regiunea autonomă Kurdistanul irakian pentru a lupta împotriva PKK, care are tabere în această regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.