Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune inter-coreeană, pentru reluarea reuniunilor familiilor despărțite

www.click.ro
coreea de sud coreea de nord

O întâlnire între reprezntanții Coreei de Sud, Coreei de Nord și cei ai Crucii Rosii, a avut loc vineri, pentru a discuta reluarea reuniunilor familiilor despărțite în timpul razboiului din Coreea. Aceasta este ultima ilustrare a detensionarii tensiunilor din peninsula coreeana.

Din cauza faptului că toate comuncațiile transfrontaliere dintre civili sunt interzise, multe persoane au murit fără a își mai putea vedea rudele.

Hotărârea privind reluarea discuțiilor despre reuniunea familiilor desparțite a fost luată la sfârşitul lui aprilie, de liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Crucea Roşie sud-coreeană mai are în evidență doar 57.000 de persoane, înscrise pentru a-şi revedea rudele iar majoritatea au peste 70 de ani.

Doar 100 de participanți de ambele parți vor fi selectați. Ei nu dispun decât de trei zile pentru a suplini o absenţă de mai multe decenii şi evenimentul se încheie printr-o nouă separare, cel mai probabil definitivă, relatează agerpres.

''Să facem din această întrunire un succes organizând-o dintr-un punct de vedere umanitar'', a declarat Park Kyung-seo, şeful delegaţiei sud-coreene, la începutul convorbirilor într-o staţiune montană nord-coreeană de pe Muntele Kumgang, potrivit declaraţiilor transmise de televiziunea sud-coreeană.

''Faptul că Nordul şi Sudul se reunesc pentru primele discuţii sub egida Crucii Roşii în celebrul nostru Munte Kumgang este semnificativ prin sine însuşi'', a răspuns Pak Yong Il, care conduce delegaţia nord-coreeană.

După câteva întâlniri sporadice, politica privind reuniunile a demarat cu adevărat în 2000, în contextul unui summit intercoreean istoric. Iniţial ele au avut loc anual, apoi au devenit foarte rare din cauza tensiunilor din peninsulă.

Phenianul s-a folosit de reuniuni drept monedă de schimb politică, refuzând schimburile constante sau anulându-le în ultimul moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.