Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune la Amman între liderii Iordaniei, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Irakului

Agerpres.ro
Abdullah al II-lea Mohammed bin Zayed Abdel Fattah al-Sissi Mustafa al-Kazimi

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei i-a primit vineri pe prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, pe preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, şi pe premierul irakian, Mustafa al-Kazimi, pentru a discuta despre evoluţiile regionale şi internaţionale, notează AFP.

Potrivit televiziunii de stat Al-Mamlaka, întâlnirea, care a avut loc la Aqaba, la sud de capitala Amman, a fost "consultativă".

O sursă oficială a indicat, sub protecţia anonimatului, că reuniunea s-a concentrat asupra "ultimelor evoluţii regionale şi internaţionale".

Potrivit analistului iordanian Oraib al-Rantaoui, invazia rusă a Ucrainei pune aceste patru ţări "într-o situaţie critică, deoarece majoritatea sunt din punct de vedere istoric aliaţi (...) ai Washingtonului, având în acelaşi timp relaţii (...) foarte strânse cu Moscova", relatează Agerpres.ro.

Această reuniune a avut loc înainte de sosirea în regiune a secretarului de stat american, Antony Blinken.

El va merge în Israel, în Cisiordania ocupată, Maroc şi Algeria, între 26 şi 30 martie, pentru a discuta despre Iran şi conflictul israeliano-palestinian, dar şi pentru "a intensifica eforturile" în problema invaziei ruse din Ucraina, potrivit Departamentul de Stat.

Antony Blinken urmează să participe în Israel în special la o serie de întâlniri diplomatice cu miniştrii de externe ai Emiratelor Arabe Unite (EAU), Marocului şi Bahrainului.

EAU, împreună cu Bahrain, au fost primele ţări arabe care au normalizat public relaţiile lor cu Israelul în septembrie 2020, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994. Ulterior, au urmat Marocul şi Sudanul.

Aceste acorduri de normalizare au pus capăt deceniilor de consens arab care a exclus orice pace cu statul evreu în absenţa rezolvării conflictului israeliano-palestinian. Ele au fost denunţate de palestinieni ca fiind o trădare.

Reuniunea de vineri a avut loc la câteva zile după un summit de la Sharm el-Sheikh, în Egipt, între Abdel Fattah al-Sissi, premierul israelian, Naftali Bennett, şi liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.