Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuşită de senzaţie: Scriitorul Yannick Haenel a câştigat premiul Medicis pe 2017

facebook.com
premiu

Scriitorul Yannick Haenel a câştigat joi premiul Medicis pentru roman francez pe anul 2017 cu volumul "Tiens ferme ta couronne", publicat de prestigioasa editură Gallimard, informează AFP. În acest roman cu o intrigă "nebunească", potrivit criticilor literari, cititorii au ocazia de a întâlni o serie de personaje excentrice, precum regizorul american Michael Cimino, zeiţa Diana, un dalmaţian numit Sabbat şi un maitre d'hotel care este o sosie a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

În vârstă de 50 de ani, scriitorul Yannick Haenel, finalist al altor premii literare prestigioase din acest an, precum Goncourt şi Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, a fost desemnat câştigător al premiului Medicis pe 2017 după al patrulea tur de scrutin, a anunţat Frederic Mitterrand, membru al juriului. Cinsprezece romane franceze au concurat în 2017 pentru acest premiu.

Câştigătorul a dedicat premiul - unul dintre ultimele mari trofee atribuite în actualul sezon al premiilor literare franceze - lui Anne Wiazemsky, membru al juriului Medicis, care a murit în luna octombrie. "Întrucât cartea mea vorbeşte despre 'nunţile' dintre cinema şi literatură, dacă există cineva care a întruchipat de minune acest tip de uniune, ei bine, acea persoană a fost ea. Te sărut, Anne Wiazemsky", a spus Yannick Haenel.

"Am două pasiuni în viaţa mea: cinematografia, în special cinematografia americană, şi literatura. Am încercat prin această carte să îmi supun cinefilia cu ajutorul frazelor", a adăugat romancierul francez, conform Agerpres. Tot joi, premiul Medicis pentru roman străin a fost atribuit scriitorului italian Paolo Cognetti pentru volumul "Les huit montagnes", publicat de editura Stok şi tradus în limba franceză de Anita Rochedy. Premiul Medicis pentru eseu a revenit scriitorului american Shulem Deen pentru volumul "Celui qui va vers elle ne revient pas", publicat de editura Globe şi tradus de Karine Reignier-Guerre.

În 2016, premiul Medicis pentru roman francez a fost câştigat de scriitorul Ivan Jablonka pentru volumul "Laëtitia ou la Fin des hommes". Premiul Medicis este un trofeu literar francez, atribuit în fiecare an în luna noiembrie. A fost înfiinţat în 1958 de Gala Barbisan şi Jean-Pierre Giraudoux şi este acordat unui scriitor debutant sau care nu a dobândit încă o notorietate "pe măsura talentului său".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.