Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revendicarea principală a transportatorilor este imposibilă: România are deja cel mai mic RCA din UE pentru camioane

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
protest transportatori

Transportatorii organizează în această perioadă ample proteste în mai multe orașe din țară. Una dintre principalele revendicări se referă la tarifele asigurărilor RCA, însă datele oficiale ale ASF arată că transportatorii din România sunt deja privilegiați în UE.

Transportatorii cer plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii.

Plafonul de 5000 de lei este unul mult mai mic față de plafonul de 8600 (plus rata inflației) stabilit în februarie 2023. O asemenea reducere este nerealistă având în vedere frecvența daunelor și costul daunelor la această categorie de vehicule.

Frecvența daunelor în perioada 2018-2022:

- Total piață: 5,7%

- Categoria transport marfă >16t: 19,1%

Severitatea daunelor:

- Total piață: 8855 lei

- Categoria transport marfă >16t: 15.933 lei

România stă bine și în comparație cu alte țări din UE. Tarifele practicate în alte piețe UE pentru categoria transport marfă >16t arăta în urmă cu un an (la momentul stabilirii plafonului din România) în felul următor:

- Polonia: 17.600 lei

- Letonia: 13.200 lei

- Ungaria: 11.500 lei valoare medie (între 6000-40.000 lei)

- Slovacia: 11.100 lei

- ROMÂNIA: 8600 de lei

Transportatorii au protestat joi pentru a doua zi consecutiv. Aproximativ 6.000 de camioane au participat miercuri la protestul transportatorilor, nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA, potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români din Transporturi (FORT), Augustin Hagiu.

Traficul a fost blocat miercuri de mai multe camioane ale transportatorilor care au protestat circulând cu viteză minimă pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti.

De asemenea, au fost coloane de mașini şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru. Situaţii similare au fost şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.