Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revenire la epoca sovietică - Instruirea militară, materie obligatorie în școlile din Rusia

URSS

Rusia reintroduce instruirea militară elementară în şcoli, o materie de bază din epoca sovietică. În clasele superioare ale școlilor rusești, vor fi organizate excursii în teren, acestea fiind asigurate în cadrul programului de bază ale instruirii militare, iar materia va fi obligatorie, a declarat Iana Lantratova, prim-adjunct al șefului Comitetului pentru educație di cadrul Dumei de Stat a Rusiei, relatează INTERFAX, potrivit Rador.

'Miercuri seară, am primit un răspuns oficial la solicitarea mea adresată către Ministerul rus al Educației, care specifică că disciplina Instruirea militară va fi obligatorie pentru predarea în școli', le-a declarat joi Lantratova reporterilor. Potrivit acesteia, în răspunsul oferit de Ministerului rus al Educației se precizează că 'din clasa a cincea până în clasa a zecea se vor preda noțiunile de bază ale instruirii militare, iar în clasa a zecea vor fi organizate chiar și excursii speciale în teren'. Cursul de instruire militară de bază va fi introdus în școli, începând din anul 2023. Această decizie de a introduce cursul în şcoli, după cum a specificat Lantratova, 'este o reacție la numeroasele apeluri ale comunității de părinți, care au fost transmis partidului nostru'. Ea a mai spus că, potrivit liderului fracțiunii Rusia Justă - Pentru Adevăr, Serghei Mironov, această materie ar trebui predată, printre altele, de participanții la operațiunea militară specială rusă. 'Aceasta va ajuta la rezolvarea problemelor legate de angajarea celor care se vor întoarce acasă, după încheierea operațiunii militare speciale ruse'', consideră deputatul. Miercuri, ministrul educației al Federației Ruse, Serghei Kravţov, a spus că acest curs, care include instruirea militară de bază, va apărea în școli în anul de învăţământ următor:
'Cursul va fi disponibil în școli de anul viitor. Acum este cu adevărat pregătit pentru aprobare, iar școlile din anul viitor îl introduce'. La rândul său, Serviciul de presă al Ministerului rus al Educației a anunţat că se preconizează 'consolidarea dobândirii cunoștințelor de către școlari la nivelul programelor educaționale de bază federale'. Astfel, proiectul de program federal al disciplinei ''Bazele siguranței vieții'' prezintă două versiuni ale programelor, de studii, dintre care una este axată pe clase de cadeți de specialitate, a precizat Serviciul de presă.


Aceștia au amintit că astăzi modulele dedicate instruirii militare de bază sunt deja incluse în programa disciplinei ''Bazelel siguranței vieții''. În timpul cursurilor, elevii vor discuta despre drepturile și obligațiile unui cetățean în timpul recrutării și în timpul serviciului militar, vor studia problemele activității profesionale militare și acordarea de prim ajutor. În Rusia, în această primăvară, a început din nou să se discute despre iniţiativa de a introduce în școli cursuri de instruire militară, care a fost anulat pe la începutul anilor 1990. Pe 13 septembrie, Kravţov a remarcat că cursul de instruire militară în școlile rusești a fost inclus în cursul școlar privind Bazele siguranței vieții, în timp ce Ministerul Educației al Federației Ruse era gata să discute despre extinderea și completarea cursului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.