Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revine varianta Ciucă-premier în PNL: 'A fost opţiunea zero a preşedintelui. E logic, în aceste condiții, ca USR să nu se grăbească'

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca

Pe fondul blocajului din negocierile PNL-USR-PLUS-UDMR, varianta cu Nicolae Ciucă - propunere de premier revine în prim-plan. Deputatul Ovidiu Raeţchi, marginalizat de actuala conducere a PNL, dar reprezeant al unui nucleu încă important în partid, afirmă că Nicolae Ciucă a fost prima alegere a lui Iohannis, iar preşedintele ar putea reveni la planurile iniţiale. Raeţchi dă dreptate şi USR-PLUS, formaţiune care nu să semne că s-ar grăbi şi care ţine "cu dinţii" de funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

"Știind că opțiunea zero a președintelui Iohannis pentru "Guvernul Vaccinării" a fost senatorul Nicolae Ciucă, desemnat de altfel și premier interimar, USR are o poziție de negociere mai solidă în raport cu PNL în discuțiile despre algoritmul puterii.

În cazul în care coaliția PNL-USR-UDMR nu îi poate propune presedintelui o nominalizare comună de premier, președintele e pus în situația de a găsi varianta care să obțină acordul celor trei partide. Și așa ne întoarcem la scenariul Ciucă, pe care nimeni nu îl poate refuza (și care ar obține chiar și de la opoziție voturi - cum să voteze "patrioții" PSD și "suveraniștii" AUR împotriva unui general care chiar a luptat sub drapel, în Irak?). Pentru că premierul interimar bifeaza toate criteriile: e și un pic liberal, și un pic independent, și un pic tehnocrat.

Relevante sunt acum calculele USR: crede că va obține mai mult de la Cîțu sau de la Ciucă? Florin Cîțu vine la masa negocierii cu oferta tip a PNL. Nicolae Ciucă ar putea impune o formulă mai personalizată, bazată pe propriile compatibilități. Teoretic, useriștii ar putea obține mai multe breșe, pe ministere disputate politic, în varianta Ciucă. Dar, intuind asta, și Cîțu ar putea ceda în ultima clipă în câteva puncte cheie.

E logic, în aceste condiții, ca USR să nu se grăbească. Are mai multe opțiuni, presiunea nu apasă asupra sa, cunoaște cărțile celuilalt jucător și știe că greutatea sa în negociere e mai mare decât cea oferită de scorul electoral.

În aceste condiții, discuțiile se vor prelungi semnificativ. Iar președintele Iohannis rămâne, în mod evident, principalul jucător - și cel care va impune varianta funcțională finală", scrie Ovidiu Raeţchi pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.