Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta disidenților: Reacții puternice în închisorile ruse la moartea lui Aleksei Navalnîi

Nexta
Alexei Navalnîi

Doi disidenţi ruşi au reuşit să transmită din închisori mesaje la moartea lui Aleksei Navalnîi, în ciuda limitării comunicaţiilor cu exteriorul, informează AFP, potrivit Agerpres.

Lilia Ceanîşeva, susţinătoare a lui Navalnîi, condamnată în iunie 2023 la şapte ani şi jumătate de închisoare, a scris că "nu poate spune ce gândeşte" despre decesul cunoscutului opozant din cauza "cenzurii" administraţiei penitenciarelor. Ea a transmis "condoleanţe apropiaţilor şi rudelor" celui decedat vinerea trecută şi a adăugat, în mesajul publicat pe contul ei de Telegram: "Sunt în doliu".

Un alt lider al opoziţiei, Vladimir Kara-Murza, a reuşit să transmită un mesaj mai detaliat, publicat marţi de echipa sa în reţelele sociale.

El a afirmat că "răspunderea pentru moartea lui Aleksei Navalnîi îi revine personal preşedintelui rus Vladimir Putin, fiindcă Aleksei era deţinutul lui personal" şi a adăugat un citat din versurile solistului şi poetului Vladimir Vîsoţki (1938-1980): "Mor cei mai buni, cei mai curajoşi, cei mai sinceri, cei mai puţin nepăsători. Se vor întoarce toţi, în afară de cei de care e nevoie cel mai mult". Despre preşedintele Rusiei, a scris că este "un moş răzbunător, fricos, lacom", care "se agaţă mortal, distrugând tot ce vede ca o ameninţare pentru puterea lui".

În text, Kara-Murza precizează că a aflat despre moartea lui Navalnîi la radio, în timp ce se afla în celulă, în 16 februarie, când administraţia penitenciară a difuzat un scurt comunicat.

Kara-Murza, care are dublă cetăţenie - britanică şi rusă - a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, răspândire de informaţii false despre armata rusă şi legături cu o "organizaţie indezirabilă". Pedeapsa pe care a primit-o este cea mai mare din istoria recentă a Rusiei, remarcă AFP. Potrivit susţinătorilor lui, opozantul este foarte bolnav din cauza otrăvirilor suferite în trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.