Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂ în magistratură: Procurorii din România, memoriu adresat ministrului Justiției

justitie

Asociaţia Procurorilor din România (APR) declară că a constatat „cu surprindere şi îngrijorare” existenţa unor discriminări de natură salarială între profesiile de judecător şi procuror în proiectul legii salarizării unitare, precizând că a trimis memorii la Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei, pentru amendarea unor articole din proiectul de act normativ.

Asociaţia Procurorilor din România, asociaţie profesională reprezentativă a corpului magistraţilor procurori, în urma publicării proiectului de Lege - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a constatat cu surprindere şi îngrijorare existenţa unor diferenţe de statut financiar între profesiile de judecător şi procuror. Discriminările sunt de neînţeles şi de neacceptat în condiţiile în care nicăieri în cuprinsul legii, nici in dispoziţiile generale şi nici în dispoziţiile specifice familiei ocupaţionale - Justiţie nu se regăseşte vreo motivare cu privire la aplicarea diferită a coeficienţilor de salarizare începând cu momentul în care auditorii de justiţie devin magistraţi procurori sau judecători”, spun reprezentanţii APR într-un comunicat transmis joi.

Ultima declarație a lui Dan Condrea, în fața procurorilor

Reprezentanţii Asociaţiei mai susţin că actul normativ cuprinde şi o altă dispoziţie discriminatorie între magistraţi, în afara celei vizând salariile, respectiv una privind vechimea în muncă.

Pe lângă discriminările de natură salarială, proiectul de lege mai cuprinde încă o dispoziţie discriminatorie între magistraţi, în sensul că se consideră vechime în funcţia de judecător doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de judecător, iar vechime în funcţia de procuror doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de procuror. Această dispoziţie afectează drepturile tuturor magistraţilor întrucât vechimea în magistratură a fost şi este recunoscută magistraţilor judecători şi procurori de la momentul intrării acestora în profesie. Aplicarea acestei dispoziţii judecătorilor care au trecut procurori sau procurorilor care au trecut judecători le-ar afecta grav drepturile deja câştigate”, arată reprezentanţii procurorilor.

Ei subliniază că discriminarea care apare în proiectul de lege contravine dispoziţiilor constituţionale şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale care a statuat că principiul constituţional al egalităţii de drepturi se traduce prin reglementarea şi aplicarea unui tratament juridic similar unor subiecte de drept aflate în situaţii juridice similare.

Pornind de la aceste constatări, Asociaţia Procurorilor din România a adresat memorii Ministerului Muncii şi Ministerului Justiţiei, în care au fost formulate observaţii detaliate cu privire la articolele din proiectul Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care se impun a fi amendate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.