Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta medicilor după sinuciderea chirurgului vasluian

medic

Sinuciderea reputatului chirurg Augustin Ilieş, din Vaslui, a stârnit revoltă în rândul colegilor, care spun că vinovaţii morali de gestul extrem la care a recurs acesta sunt procurorii ce au instrumentat un dosar de corupţie, în care sunt implicaţi mai mulţi medici de la spitalul din Vaslui, relatează Adevărul

Colegii medicului care timp de peste 30 de ani a operat zeci de mii de copii, fiind singurul chirurg pediatru din judeţ, spun că acesta a fost profund marcat de arestarea celor două colege de la Secţia Ginecologie. Se temea, spun cadrele medicale, că şi el ar putea fi ţinta vreunui denunţ din partea foştilor pacienţi.

Citește și: Un medic celebru, implicat într-un scandal de corupție, și-a pus capăt zilelor

De altfel, arestarea medicilor Simona Botez şi Doina Andrei în luna februarie a provocat furie în rândul doctorilor vasluieni, unii dintre ei considerând că procurorii ar trebui să se ocupe de fapte de mare corupţie şi nu de atenţiile primite de  cadrele medicale. Iar supărarea medicilor vasluieni se răsfrânge asupra pacienţilor, cărora li se transmite:  „Să vină procurorii DGA să vă opereze!”. Cel mai vehement împotriva anchetatorilor care „îndrăznit” să descindă la spital este însuşi vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, chirurgul Mircea Zavate.

Acesta nu a avut absolut nicio reacţie faţă de lucrurile grave descoperite de procurori în spital (avorturi ilegale, internări fictive, falsuri în documente, sustrageri de documente din spital) sau de interceptările care arătau cu cât dispreţ erau tratate pacientele sărace, fiind numite „vaci”, „scroafe” sau „proaste”.

Nici medicul Mircea Zavate şi niciun alt oficial din cadrul Colegiului Medicilor Vaslui nu s-au delimitat de conduita nedemnă a celor două colege de breaslă sau de faptele acestora. Şi în cazul acuzaţiilor grave de malpraxis, Colegiul Medicilor din Vaslui au tăcut nepermis, invocând aşteptarea expertizelor sau a anchetelor penale.

În 2012, doi pacienţi - o adolescentă de 16 ani şi un tânăr de 29 de ani - au murit la diferenţă de o săptămână în urma administrării anestezicului, în timp ce erau pregătiţi pentru intervenţii chirurgicale- apendicită, respectiv hernie. Ancheta nu a fost finalizată nici până astăzi, iar reprezentanţii Colegiului Medicilor nu şi-au exprimat nicicum vehemenţa în faţa celor două tragedii. Doctorul Mircea Zavate consideră că nu doar procurorii care au descins la spital l-au făcut pe chirurgul Augustin Ilieş să clacheze, determinându-l să se sinucidă ci şi ziariştii, care au relatat despre ancheta procurorilor, şi pacienţii care au avut curajul să demaşte pe reţelele de socializare cum sunt trataţi atunci când ajung pe patul de spital şi nu dau bani medicilor.

****

„Doctorul Ilieş a fost un profesionist, dar o persoană cu un psihic mai labil. Starea tensionată de după evenimentele de la Secţia de Ginecologie, care a fost întreţinută de toată lumea şi care a fost tratată disproporţionat de organele statului a dus la această tragedie. Noi suntem, iată, incomparabil mai răi decât cei care fură cu milioanele în ţara asta. Cred că cineva a vrut să dea exemplu la nivel naţional.

Acum, o să fie multumiti băieţii de la DGA!  Toate presiunile care s-au pus în ultimul timp pe corpul medical al spitalului, si nu mă refer doar la anchete si arestări, ci şi la curentul de opinie indus populaţiei şi la presiunile şi comentariile, acuzele făcute inclusiv pe retelele de socializare, l-au fãcut pe doctor să clacheze.”, susţine medicul Mircea Zavate, seful Sectiei de Chirurgie din Spitalul Judetean Vaslui şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Vaslui.

Moartea lui Augustin Ilieş a cutremurat opinia publică, cu atât mai mult cu cât era cunoscut ca fiind unul dintre cei mai credincioşi medici din judeţ, fiind nelipsit de la slujbe, cântând la corul bisericii. El este cel care a contribuit semnificativ la construirea unei biserici în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. De altfel, sloganul său era ”doctorul tratează, Dumnezeu vindecă”.

Medic din anul 1980, cu specializări în Anglia şi în Belgia Augustin Ilieş a fost membru al Societăţii Române de Chirurgie şi Ortopedie Pediatric, membru fondator al Societăţii Balcanice de Chirurgie şi Ortopedie Pediatric,  membru al Societăţii Europene de Urologie Pediatrică, fiind autorul a 30 de lucrări ştiinţifice. În 2009 a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Vaslui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.