Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂTOR Cimitirul de la Valea Uzului a fost închis de primarul maghiar

cimitir cruci acoperite

Cimitirul de la Valea Uzului a fost închis pentru public pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Consiliului Local din Sânmartin, anunţă Consiliul Judeţean Harghita. "Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis", a spus şeful CJ Harghita, Borboly Csaba.

Într-un comunicat de presă transmis de CJ Harghita se arată că, miercuri, primarul localităţii Sânmartin, Gergely Andras, a închis temporar, pentru 30 de zile, cimitirul de la Valea Uzului, în urma unei hotărâri a Consiliului Local.

Citește și: Liviu Dragnea a fost înlocuit! Ce avere are cel care îi va lua locul de la Camera Deputaților

La eveniment au fost prezenţi şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Becze István şi Salamon Zoltán, consilieri judeţeni, Ferencz Csaba, primarul localităţii Păuleni Ciuc, şi Kencse Előd, primarul localităţii Sântimbru.

"Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba, citat în comunicat.

Citește și: Vești importante pentru toți cei care primesc vouchere de vacanță! Ce se întâmplă cu acestea

El a anunţat că s-a primit o adresă din partea Oficiului de cadastru din Bacău conform căreia este nevoie de clarificarea cât mai urgentă a situaţiei şi că trebuie reparată ilegalitatea. Totodată, reiese faptul că există unele neclarităţi şi în ceea ce priveşte procedura de achiziţie a lucrărilor de construcţie realizate în cimitirul de la Valea Uzului. Borboly Csaba a spus că singurul instrument este justiţia şi şi-a exprimat speranţa că se va restabili calmul pe durata următoarelor treizeci de zile.

Preşedintele CJ Harghita a explicat că cele trei lacăte puse pe poarta cimitirului sunt un gest simbolic: câte un lacăt din partea Pimăriei localităţii Sânmartin, cultelor istorice, sferei civile.

Citește și: Ingrid Mocanu desființează schimbările anunțate de PSD: ‘Au scuipat în față alegătorii PSD, vor electoratul hastag’

La faţa locului s-au aflat şi reprezentaţi ai Poliţiei din judeţul Bacău, pe care Borboly Csaba i-a informat despre închiderea cimitirului şi le-a cerut sprijinul ca, împreună cu reprezentanţii Poliţiei din judeţul Harghita, să se asigure paza acestuia împotriva eventualelor stricăciuni.

Recent, poliţiştii din Bacău au început cercetări după ce mai multe cruci ale unor eroi români din Primul şi din Al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu saci de plastic.

Citește și: Florin Pastramă a tras lozul cel mare! Brigitte Sfăt are o avere uriașă

Potrivit Poliţiei Judeţene Bacău, poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor - Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic şi fac cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

Pe un site de limbă maghiară au apărut imagini în care mai multe cruci ale eroilor români din cimitir fuseseră acoperite cu saci din plastic.

Citește și: Decizie fără precedent! Un important fost om din PSD revine în partid! Adrian Năstase îi este alături

Ulterior, poliţiştii din Bacău au făcut cinci percheziţii în judeţ şi în Harghita, la persoane suspectate de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, fapte comise în zona Valea Uzului. Printre cei vizaţi se află şi viceprimarului din localitatea Sânmartin, Laszlo Antal.

În aceeaşi zi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că UDMR nu va susţine nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului. "Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect", spunea Kelemen, în contextul în care viceprimarul din Sânmartin, Laszlo Antal, a fost dus la audieri la Poliţia Harghita, în urma percheziţiilor.

Citește și: Liviu Dragnea a fost înlocuit! Ce avere are cel care îi va lua locul de la Camera Deputaților .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.