Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂTOR Fostul episcop de la Huși, arestat pentru viol, iar apoi ELIBERAT, continuă să slujească - FOTO

Corneliu Onila

Fostului episcop al Huşilor, Corneliu Onilă, a continuat să slujească, după retragerea sa din funcție, în urma scandalului sexual cu elevi de seminar în care a fost implicat. Asta, deși el nu mai are voie să o facă, potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe Române.

Dovada o reprezintă o poză intrată în posesia jurnaliștilor de la safielumina.ro, realizată la Mănăstirea Văratec din comuna Agapia, județul Neamț, în ziua de 19 aprilie 2020. Sursa fotografiei este chiar contul de Facebook al stabilimentului monahal. Poza a fost făcută publică înainte ca fostul episcop să fie arestat.

Citește și: Traian Băsescu, despre relaxarea restricțiilor: Nu aş fi renunţat la starea de urgenţă până la 15 iulie

Episcopul retras Corneliu a revenit, după eliberarea din arest, la Mănăstirea Văratec, acolo unde domiciliază într-o casă de oaspeți a sitului monahal. Gazda preasfințitului acuzat oficial de viol este maica stareță a Mănăstirii Văratec, monahia Iosefina Giosanu, care este sora arhiepiscopului Romanului și Bacăului, Ioachim Giosanu.

Onilă locuiește cu un aghiotant, călugărul arhimandrit Iorest, pe numele de mirean Iulian Matei. Acum zece ani, Iorest era un simplu călugăr, mai scrie sursa citată. Astăzi, Iorest deține cel mai înalt rang onorific monahal, iar în CV-ul său scrie că a fost exarh al mănăstirilor din județul Vaslui.

Citește și: VIDEO Alexandru Rafila a răspuns la o întrebare-cheie! Ne afectează sau nu tehnologia 5G sănătatea?

Așa cum se vede în fotografie, în partea stângă a ei, abia intrând în cadru, este fostul episcop retras Onilă. Deși în imagine nu este clar acest lucru, surse Să fie lumină susțin că Onilă purta în acea zi și engolpionul, adică medalionul cu icoană afișat (ca semn distinctiv al puterii clericale) de episcopi.

În centru, plan secund, învăluit de o aură de lumină chiar la ieșirea din altar, este Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cel care îl are ca rang superior pe mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei. În centru, plan apropiat, este preotul-călugăr Iorest. În dreapta este stareța Iosefina Giosanu.

Citește și: Marcel Ciolacu continuă atacul la adresa Guvernului: Și-au bătut joc cu cinism de oameni

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, fostul episcop de Huşi este cercetat pentru 'agresiune sexuală în formă continuată' în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei', precum şi o infracţiune de 'viol în formă continuată'.

Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huşi, aflat în stare de deţinere, fiind în executare pedeapsă dispusă printr-o hotărâre de condamnare definitivă anterioară, este, de asemenea, cercetat pentru trei infracţiuni distincte de 'viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor', 'şantaj în formă continuată' şi 'agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei'.

Citește și: Informații bombă! Procuror-șef DNA anunță că are ‘dosare importante, cu persoane importante’

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Ulterior, cei trei preoţi, printre care şi Sebastian Cristi Jitaru, au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

Citește și: Ce se întâmplă cu datoria externă a României – Date de la BNR

Fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie în luna august 2017.

 

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.