Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂTOR: O lege importantă pentru milioane de români, respinsă de proprii iniţiatori

camera deputatilor, vot

O lege care îi afectează pe toţi românii care locuiesc la bloc, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, a fost respinsă chiar de proprii iniţiatori. Aleşii dau din colţ în colţ când sunt confruntaţi cu propriile voturi.

Preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu, a discutat cu mai mulţi parlamentari despre nevoia unei legi care să permită asociaţiilor de locatari să angajeze administratori şi îngrijitori în baza unor convenţii civile. Mai multe asociaţii de locatari au fost amendate pentru că administratorii nu erau angajaţi în baza unui contracte individuale de muncă, însă instanţele de judecată au transformat amenzile în avertismente. Pentru a se înlătura birocraţia imensă şi a uşura viaţa asociaţiilor de locatari, un grup de parlamentari s-a angajat să schimbe legea.

Încheierea de contracte de muncă la o asociaţie de proprietari presupune aceeaşi birocraţie ca şi la societăţile comerciale cu mii de angajaţi, iar asociaţiile nu dispun de posibilităţi financiare. Prezenta propunere legislativă reglementează efectuarea activităţilor care sunt în sarcina asociaţiei de proprietari, aceasta putând încheia convenţii civile cu persoane fizice, contract de administrare cu persoane juridice specializate şi cu persoane fizice autorizate sau contract de colaborare cu organizaţia neguvernamentală a cerei membră este. Prin aceste măsuri se stimulează transformarea asociaţiilor de locatari în asociaţii de proprietari şi funcţionarea lor în mod coresponzător”, se arată în iniţiativa legislativă semnată de 18 parlamentari PSD.

După ce a fost ţinut la sertar aproape doi ani de zile, proiectul a intrat în Comisia Juridică, unde a fost avizat în unanimitate, iar în 27 mai a intrat pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaţilor. „Ca niciodată, în plenul Camerei Deputaţilor au fost şase luări de cuvânt, atât de la putere cât şi de la opoziţie, cu ocazia căruia s-a suţinut proiectul şi s-a solicitat un vot pozitiv”, a declarat preşedintele FALT, Petru Olariu, pentru adevarul.ro. Cu toate acestea, proiectul a fost respins, la 19 voturi diferenţă.

Rezultatul votului a arătat că printre cei care au votat împotriva legii au fost chiar unii dintre iniţiatorii proiectului. „Dintre deputaţii care au semnat iniţiativa legislativă cinci deputaţi au avut demnitatea de a-şi susţine în continuare iniţiativa, (Dorel Covaci, Sorin-Avram Iacoban, Ion Răducanu, Constantin Stragea, Valeriu Zgonea), nouă deputaţi nu au mai avut curajul de a-şi susţine iniţiativa şi de a mai vota pentru (Birchall Ana, Ciobanu Gheorghe, Ciolacu Ion-Marcel, Iordache Florin, Iriza Scarlet, Neacşu Marian, Pâslaru Florin-Costin, Pop Georgian, Tiuch Cătălin)”, a arătat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari.

Deputatul Cătălin Tiuch a recunoscut că a fost o decizie de ultim moment a grupului politic din care face parte şi a respectat-o. „Urma să discutăm astăzi.... Dacă mă lăsaţi două ore o să vă spun.... E o lege cu care am fost de acord. Nu ştiu ce s-a întâmplat exact în plen. Eu nu am fost atent. Nu ştiu de ce s-a întors grupul (n.r. grupul PSD din Camera Deputaţilor). S-a votat într-un calup de legi ce erau pentru respingere. Eu ştiu că am greşit. O să verific azi ce se întâmplă cu proiectul UDMR-ului (n.r. un proiect similar care a fost retras tocmai pentru a se aproba proiectul iniţiat de parlamentarii PSD)”, a declarat deputatul de Timiş.

La rândul său, deputatul Gheorghe Ciobanu a rcunoscut că „a fost decizia politică de la momentul respectiv”. „Eu am iniţiat proiectul. Haideţi să mai văd. A fost decizia politică. Poate e o neatenţie. Ştiu că l-am dezbătut. Am fost la toate comisiile. Mai verific şi mai vorbim”, a declarat deputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.