Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂTOR Ungaria dă ORDINE României ce să facă în cazul Cimitirului Valea Uzului: 'Să-l readucă la starea sa inițială'

valea uzului

Guvernul ungar se aşteaptă de la autorităţile române să readucă cimitirul militar din Valea Uzului ''la starea sa iniţială'', a declarat marţi în Parlamentul de la Budapesta ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.

De comun acord cu partidul etnic maghiar UDMR, guvernul ungar consideră că ''singura decizie acceptabilă'' este revenirea (la situaţia anterioară), a spus Szijjarto, informează agerpres.ro.

Citește și: Eugen Teodorovici reacționează după publicarea unui document bombă: Nu există reduceri de personal. Avem bani suficienți

Cimitirul de la Valea Uzului adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, şi se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghit,a şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Autorităţile locale din Dărmăneşti au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Citește și: Pericol pentru Viorica Dăncilă! Unul dintre cei mai vechi lideri ai PSD vrea să preia hățurile

Joi, mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat în cimitir şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă.

Poziţia guvernului ungar este că incidentul de joi şi evoluţiile pe care acesta le-a declanşat sunt inacceptabile, a răspuns Szijjarto unei interpelări ce i-a fost adresată de un parlamentar din Partidul Popular Creştin Democrat ungar, formaţiune aliată a partidului de guvernământ Fidesz.

Citește și: Acuzații grave: ‘Pupincuriștii, populiștii, acoperiții și ignoranții și-au făcut datoria și de data asta’

''Profanarea mormintelor, o distorsionare deliberată a faptelor istorice şi violenţa împotriva maghiarilor în cimitir nu pot fi acceptate'', a indicat şeful diplomaţiei ungare. Ungaria se aşteaptă de la autorităţile române să lanseze o investigaţie asupra violenţelor de joi, să sancţioneze autorii şi să se asigure că vor fi prevenite astfel de acte în viitor, a adăugat Szijjarto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.