Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltele din Kazahstan se transformă în război civil. A apărut Frontul de Eliberare al Kazahstanului care anunță război total cu regimul și ocupanții (VIDEO)

captura Twitter
Frontul de Eliberare al Kazahstanului KLF

Revolte populare împotriva prețurilor mari la energie și alimente iau o întorsătură nedorită de nimeni în Kazahstan. Pe fondul răfuielilor politice între actualul președinte Kasîm-Jomart Tokaev și fostul președinte, Nursultan Nazarbayev și al intrării în țară la solicitarea primului a forțelor pacificatoare ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) sub conducerea unui dur general rus, Comandantul Forțelor Aeropurtate ale Forțelor Armate Ruse, general-colonelul Andrei Serdyukov (șeful operațiunii Crimeea), au apărut primele semne ale alunecării tulburărilor spre un război civil.

Un grup numit „Frontul de Eliberare al Kazahstanului” (KLF) a postat un videoclip pentru a-și anunța prezența și a susținut că au luptat în diferite orașe precum Almaty și Aktau. Luptătorii par să fie înarmați cu patru puști AKM și un RPK-LMG.

De remarcat că mulți din cei care au ascultat sau urmărit scurtul videoclip remarcă că vorbitorii nu prea au accent kazah și de aceea ar putea ca totul să nu fie decât un artificiu mediatic prin care forțele ruse să își justifice și să își prelungească șederea în fosta republică sovietică.

În fundal lucrurile par a semăna mai mult cu o dură răfuială între actualul președinte care a dorit să îl înlăture lejer prin direcționarea tulburărilor populare pe fostul președinte Nazarbayev care prin rămânerea la șefia influentului Consiliu de Securitate Națională influența toate deciziile țării. Prin demiterea guvernului și apoi a fostului președinte Tokaev a prelaut în forța toată puterea, dar cum o partea mare din serviciile de securitate și armată încă îi erau loiale fostului dictator a fost nevoit să apeleze la ajutorul lui Vladimir Putin prin intermediul CSTO.

În acest moment Belarus (ajutor împotriva demonstrațiilor care au urmat după alegerile prezidențiale), Armenia (prin ajutorul împotriva azerilor) și acum Kazahstan (ajutor împotriva revoltelor) îi sunt datoare personal lui Vladimir Putin.

Posibil să urmeze ”operațiunea Ucraina” atât de atent pregătită - Prin ”Operațiunea Kazahstan” rușii fac o demonstrație de forță în spațiul pe care îl consideră ”vital”.

Urmează să vedem evoluțiile din Kazahstan și dacă lucrurile se vor agrava... adică derapa spre sun război civil sau dacă ceea ce se întâmplă e deja scris într-un scenariu urmat cu scrupulozitate de toți actorii implicați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.