Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoluţionarii îl atacă pe Moise Guran şi cer să fie dat afară din USR: 'Capacitate intelectuală scăzută și lipsă de discernământ'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Moise Guran Dan Barna Guran Barna

Asociația „17 Decembrie” Timișoara a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție reacţionează la cooptarea fostului jurnalist Moise Guran în conducerea USR. Asociaţia a hotărît să adreseze o scrisoare deschisă către membri și simpatizanții acestui partid, în care denunţă o serie de afirmaţii făcute de Guran despre Revoluţia din 1989, numindu-l pe acesta "persoană cu o capacitate intelectuală scăzută".

"Scrisoare deschisă către conducerea, membrii şi simpatizanţii Uniunii Salvaţi România

Asociația „17 Decembrie” Timișoara a răniților și familiilor îndoliate din revoluție își exprimă nemulțumirea față de planurile de cooptare a domnului Moise Guran în conducerea Uniunii Salvați România, unde ar urma să coordoneze campaniile politice ale acestui partid.

https://adevarul.ro/news/politica/moise-guran-intra-politica-partid-renunta-presa-cunoscutul-jurnalist-Imi-asum-rol-politic-1_5e1f27195163ec427124bae1/index.html

Îl cunoaștem pe domnul Moise Guran ca o persoană care a răspândit minciuni despre revoluția din decembrie 1989 prin care a justificat crimele săvârșite atunci de regimul comunist împotriva populației. Astfel, în articolul „Pare că a început! Să vă explic de ce eu țin cu ucrainenii” publicat în 14 aprilie 2014 (pe saitul personal la https://www.moise.ro/2014/04/14/pare-ca-a-inceput-sa-va-explic-de-ce-eu-tin-cu-ucrainenii/ și pe saitul „România Curată” la http://www.romaniacurata.ro/pare-ca-a-inceput-sa-va-explic-de-ce-eu-tin-cu-ucrainenii/), domnul Guran pretinde că deschiderea focului împotriva populației în 1989 (dar și în 1907 sau în 1866) a fost necesară pentru că altfel „România ar fi sucombat ca stat”. Cităm: „Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi orăşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat”.

În evenimentele din Ucraina despre care se vorbește în articolul domnului Guran, se cunoaște existența unei implicări militare din străinătate (rusești), dar în același articol autorul pretinde că același lucru s-ar fi întâmplat și în România în 1989, scriind despre „infiltrarea unor aşa-zis civili, nişte turişti, cum le-am zis noi în decembrie 1989, care, la fel, au încercat să aprindă o revoluţie la Iaşi, apoi la Timişoara, după care s-au mutat spre Bucureşti”, ceea ce reprezintă o dezinformare cu privire la realitatea faptelor din decembrie 1989 din România. Cunoaștem faptul că teoria că revoluția din 1989 ar fi fost inițiată de agenți străini a fost intens vehiculată în ultimii 30 de ani de către forțele interesate să justifice crimele din 1989 (primul care a susținut asemenea teorii fiind Nicolae Ceaușescu), dar faptul că domnul Moise Guran le dă crezare arată din partea dânsului capacitate intelectuală scăzută și lipsă de discernământ. Amintim că după 30 de ani de cercetări, Parchetul Militar concluzionează în rechizitoriul din „dosarul revoluției”: „Probatoriul administrat nu a evidenţiat existenţa unei implicări armate străine pe teritoriul României în timpul Revoluţiei din decembrie 1989”.

Nu cunoaștem exact motivația care l-a făcut pe domnul Guran să scrie cele amintite, dacă dânsul a dezinformat conștient, având un interes pe care îl putem doar bănui, ori dacă crede sincer în ceea ce a scris. Dar în amândouă aceste ipoteze considerăm că este inoportună promovarea în funcții înalte politice a persoanei sale.

Noi, răniții și familiile îndoliate din revoluție de la Timișoara, nu dorim în funcții politice în România pentru care ne-am riscat viața ori și-au dat viața membri ai familiilor noastre, persoane mincinoase, care dezinformează voit, ori persoane cu capacitate intelectuală scăzută, lipsite de discernământ, manipulabile, analfabeți funcționali. Din acest motiv facem apel către membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcții înalte în acest partid."

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.