Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reynald Temarii, fost vicepreşedinte al FIFA, anchetat în Franţa în legătură cu acordarea Cupei Mondiale de fotbal 2022 Qatarului

airlinestravel.ro
Cupa Mondială de fotbal world cup

Reynald Temarii, fost vicepreşedinte al FIFA, un consultant şi o avocată au fost plasaţi sub statutul de martor asistat în ancheta care se desfăşoară la Paris în legătură cu acordarea Cupei Mondiale de fotbal 2022 Qatarului, a indicat joi pentru AFP o sursă familiarizată cu dosarul, confirmând o informaţie din ziarul L'Equipe.

Convocat pentru a fi inculpat, fostul preşedinte tahitian al Confederaţiei de Fotbal din Oceania (OFC) a fost plasat sub statutul intermediar de martor asistat în noiembrie 2021.

Acelaşi statut, mai puţin incriminator decât o inculpare, a fost acordat în iulie avocatei lui Temarii, Geraldine Lesieur, şi consultantului Jean-Charles Brisard, potrivit Agerpres.

În această parte a anchetei deschise în Franţa în 2019, la tribunalul din Paris, judecătorul de instrucţie este interesat de rolul pe care l-au avut Temarii, avocata sa şi Brisard în zilele premergătoare desemnării ţării gazdă a CM 2022.

Suspendat un an de FIFA pe 17 noiembrie 2010 pentru încălcarea codului de etică, în urma unor articole din Sunday Times, Reynald Temarii nu mai putea face parte din comitetul executiv pe 2 decembrie 2010 pentru vot. OFC a trebuit deci să desemneze un înlocuitor, care ar fi acordat votul său Australiei, apoi Statelor Unite începând din al doilea tur de scrutin.

Temarii a făcut apel împotriva suspendării sale în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, după ce anunţase în prealabil că acceptă sancţiunea.

Facând apel, conform statutului FIFA, el a privat OFC de un reprezentant în timpul votului, Statele Unite pierzând astfel un vot. Pe 2 decembrie 2010, Qatarul a câştigat în faţa Statelor Unite, care erau favorite.

Potrivit investigaţiilor, costurile de apărare ale lui Temarii au fost finanţate de influentul qatarian Mohamed Bin Hammam. Această sumă (300.000 de euro) a fost plătită companiei lui Brisard, JCB Consulting, printr-un acord "antedatat".

"Această sumă nu era în niciun caz legată de Cupa Mondială", a asigurat Temarii la audierea sa, consultată de AFP.

Temarii îl instruise pe Brisard, prin intermediul avocatei Lesieur, sa gestioneze financiar apărarea sa şi să verifice condiţiile de redactare a articolelor din Sunday Times.

Temarii a spus că a decis să facă apel după ce a citit o notă a lui Brisard care afirma, printre altele, că Parchetul Federal Elveţian ia în considerare urmărirea penală pentru corupţie în legătură cu articolele din Sunday Times, ceea ce era fals. El a adăugat că lipsa apelului putea fi interpretată ca o recunoaştere a vinovăţiei.

Avocata sa şi Brisard au negat orice dorinţă de manipulare.

Gazdă neaşteptată a Mondialului 2022 (20 noiembrie-18 decembrie), Qatarul este suspectat de doisprezece ani că cumpărat votul comitetului executiv al FIFA, ceea ce a dus la mobilizarea justiţiei din Elveţia, SUA şi Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.