Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezerva Federală a SUA îşi pierde credibilitatea afirmând că inflaţia este tranzitorie (Oficial Allianz)

Washington Examiner
trezoreria Federal Reserve

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite îşi pierde credibilitatea cu opinia sa de lungă durată că inflaţia este tranzitorie, a declarat luni consilierul economic şef al grupului Allianz, Mohamed El-Erian, relatează CNBC preluat de news.ro

”Cred că Fed îşi pierde credibilitatea. Am susţinut că este cu adevărat important să restabilim o opinie credibilă asupra inflaţiei, iar acest lucru are implicaţii instituţionale, politice şi sociale masive”, a spus El-Erian luni.

El a făcut declaraţii pe marginea forumului industriei energetice ADIPEC din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

El-Erian a susţinut că poziţia Fed în materie de inflaţie a slăbit previziunile băncii centrale şi a subminat agenda economică a preşedintelui Joe Biden.

El a spus că oamenii nu ar trebui să uite că cei cu venituri mici sunt cel mai puternic afectaţi de creşterea preţurilor de consum.

”Deci, este o problemă mare şi sper că Fed va ajunge din urmă evoluţiile din teren”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Rezervei Federale nu a fost disponibil imediat pentru a comenta atunci când a fost contactat de CNBC.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat anterior că se aşteaptă că tendinţa actuală a inflaţiei va persista ”până în anul viitor” şi a recunoscut că este „=”frustrant” faptul că problemele din lanţurile de aprovizionare nu dau semne de îmbunătăţire.

Cu toate acestea, Fed şi-a păstrat în mare parte mesajul conform căruia inflaţia ridicată este în mare parte legată de pandemia de coronavirus şi că aceste probleme ale lanţurilor de aprovizionare vor trece.

Indicele preţurilor de consum din SUA, care acoperă produse, de la benzină şi îngrijire medicală până la alimente şi chirii, a crescut cu 0,9% în octombrie faţă de septembrie, a raportat Departamentul Muncii pe 10 noiembrie, fiind semnificativ mai mare decât aşteptările. Indicatorul a urcat la 6,2% în termeni anuali, atingând cel mai ridicat nivel din decembrie 1990.

”Nu este tranzitorie. Suntem în această tranziţie în care băncile centrale caracterizează greşit inflaţia. Naraţiunea repetată: ”Este tranzitorie, este tranzitorie, este tranzitorie. Nu este tranzitorie”, a spus El-Erian, avertizând că Fed riscă să facă o greşeală majoră de politică.

”Avem dovezi ample că au loc schimbări de comportament”, a spus El-Erian.

”Companiile percep preţuri mai mari [şi] urmează mai multe. Întreruperea aprovizionării durează mult mai mult decât a anticipat oricine. Consumatorii avansează cumpărăturile pentru a evita problemele pe viitor – asta desigur pune presiune asupra inflaţiei. Şi apoi comportamentele salariale se schimbă”, a spus oficialul Allianz.

”Aşadar, dacă te uiţi la elementul comportamental de bază care duce la inflaţie, ajungi la concluzia că acest lucru va dura o perioadă. Şi asta chiar înainte de a vorbi despre blocajele reînnoite din cauza Covid-19”, a adăugat el.

El-Erian a citat reintroducerea restricţiilor de sănătate publică şi închiderea porturilor din marile ţări producătoare, cum ar fi China şi Vietnam, ca exemple de întreruperi reînnoite ale lanţului de aprovizionare.

Când a fost întrebat care ar fi răspunsul cel mai potrivit din partea Fed, El-Erian a spus: ”Să accelereze în decembrie, ritmul de retragere a măsurilor de stimulare”.

Fed a declarat pe 3 noiembrie că va începe să reducă ritmul achiziţiilor lunare de obligaţiuni ”mai târziu în această lună”.

Procesul va implica reduceri ale achiziţiilor de obligaţiuni de 15 miliarde de dolari în fiecare lună, 10 miliarde de dolari în cazul titlurilor de Trezorerie şi 5 miliarde de dolari în cazul titlurilor garantate cu ipoteci, de la achiziţiile actuale în valoarea totală de 120 de miliarde de dolari pe lună efectuate de Fed.

”Şi în al doilea rând, începeţi să faceţi ceea ce face Banca Angliei... şi anume începeţi să pregătiţi oamenii pentru rate mai mari ale dobânzilor”, a spus El-Erian, citând măsuri similare luate de băncile centrale din Australia, Noua Zeelandă şi Norvegia, printre multe altele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.