Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezerva federală americană a început ultima reuniune de politică monetară din 2021

www.gettyimages.com
rezerva federala

Rezerva federală americană (Fed) a început ultima reuniune de politică monetară din acest an, un eveniment care este urmărit cu atenţie de analişti, în condiţiile în care inflaţia a atins în noiembrie cel mai ridicat nivel din ultimi 39 de ani, informează AFP.

Şedinţa Comitetului de politică monetară (FOMC) "a început la ora 9.00 (14.00 GMT), aşa cum era programat", a declarat un purtător de cuvânt de la Rezerva federală.

Reuniunea se va încheia miercuri la prânz după care, la ora 14.00 (19.00 GMT), va fi publicat un comunicat de presă în care vor fi incluse şi noile previziuni economice, pentru ca la ora 19.30 GMT să înceapă conferinţa de presă a preşedintelui Fed, Jerome Powell.

Având în vedere creşterea vertiginoasă şi generalizată a preţurilor în SUA, Jerome Powell a recunoscut recent în faţa Congresului că puseul inflaţionist nu mai poate fi considerat un fenomen "temporar".

De asemenea, Powell a spus că la reuniunea de marţi şi miercuri Comitetul de politică monetară va discuta accelerarea ritmului de reducere a programului de achiziţii de active, care după ce va fi adus la zero va permite majorarea dobânzilor pentru a ţine sub control inflaţia, potrivit Agerpres.ro.

Fed a început în noiembrie să îşi reducă achiziţiile de active şi, conform calendarului iniţial, acest program urma să se încheie în luna iunie a anului următor. Unii economişti estimau că programul ar putea să se încheie încă din luna martie. Însă,0 puseul inflaţionist care afectează în mod deosebit gospodăriile cu venituri reduse ar putea constrânge Fed să treacă la o treaptă de viteză superioară.

În luna noiembrie, inflaţia în SUA a urcat la 6,8%, cel mai ridicat nivel de după luna iunie 1982.

Întrebarea care se pune acum este când anume ar putea Fed să majoreze dobânzile, riscul fiind să frâneze creşterea economică care deja dă semne de încetinire odată cu apariţia unu nou val al pandemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.