Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

#Rezist se transformă în #NuMixt. Moldovenii AMENINŢĂ cu proteste de AMPLOARE la Chişinău

protest moldova

După ce Parlamentul Republicii Moldova a sfidat vocea străzii şi a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt, moldovenii anunţă proteste de amploare.

"Votul coaliției PD-PSRM-PPEM privind schimbarea sistemului electoral poate avea consecințe foarte grave asupra Republicii Moldova. Prin acest act anti-democratic Plahotniuc a ales perpetuarea la guvernare, în schimbul renunțării de facto la parcursul european al Republicii Moldova. După alegerile prin sistemul mixt, socialiștii vor avea toate pârghiile să denunțe Acordul de Asociere și de jure. Împreună, Dodon și Plahotniuc, îi pun Moldova pe tavă lui Putin.", se arată într-un mesaj transmis de Maia Sandu şi postat pe Facebook de către Clotilde Armand.

Citeşte şi: Traian Băsescu, replică DURĂ în scandalul dintre DNA şi procurorul Iorga-Moraru. 'Atitudine de şef de instituţie GĂINAR'

Pe modelul protestelor din Piaţa Victoriei din Bucureşti, Maia Sandu îi îndeamnă, astfel, pe moldovenii revoltaţi de decizia Parlamentului să iasă în stradă să-şi exprime nemulţumirea. Astfel, peste Prut, #Rezist s-a transformat în #NuMixt.

"Ne revedem mâine la ora 12:00 în fața Președinției! Când suntem mulți, suntem puternici!", a postat Maia Sandu pe pagina ei de Facebook. Anunţul era însoţit şi de o fotografie cu mesajul "Mai târziu poate fi prea târziu".

Citeşte şi: Halep, explicaţii despre REFUZUL de a juca la Bucureşti

Proiectul votat astăzi în Parlamentul Republicii Moldova presupune că alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza aşa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalţi 51 - în circumscripţii uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secţii amplasate pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale, explică Radio Chişinău. De asemenea, vor exista circumscripţii uninominale pentru diaspora. O circumscripţie uninominală va fi formată pentru un număr de 55.000-60.000 de cetăţeni cu drept de vot. Deocamdată nu se ştie te câte circumscripţii vor fi formate pentru Transnistria şi pentru cetăţenii moldoveni din afara ţării.

Printre modificările faţă de prima lectură, autorii propun micşorarea pragului de acces în Parlament pentru blocurile electorale până la 8%. În prezent acesta este de 9% pentru blocurile formate din două partide şi 11% pentru cele formate din mai multe partide.

Citeşte şi: SOV, noi DEVĂLUIRI din PUŞCĂRIE despre un dosar GREU. Acuzaţii GRAVE la adresa lui Kovesi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.