Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezolvarea crizei siriene "nu este o problemă de persoană" (Rohani)

siria tartus

Rezolvarea crizei siriene nu este legată de soarta preşedintelui Bashar al-Assad, ci de necesitatea de a avea un stat puternic la Damasc pentru a lupta împotriva terorismului, a estimat preşedintele iranian Hassan Rohani într-un interviu difuzat miercuri de mass-media franceze. 

Aceasta "nu este o problemă de persoană, este vorba despre securitatea şi stabilitatea" Siriei, a declarat Rohani potrivit traducerii canalului France 2. Cu toate acestea, preşedintele iranian nu a menţionat numele preşedintelui Assad, notează AFP. 

"Noi trebuie să facem toate eforturile pentru eradicarea terorismului în Siria şi a asigura revenirea la pace şi stabilitate", a adăugat el în acest interviu de asemenea la radio Europe 1. 

În legătură cu persoana însărcinată să guverneze ţara, "totul este în mâinile sirienilor. Ei sunt cei care trebuie să decidă cine este şeful lor şi cum trebuie să fie statul", a adăugat Rohani, a cărui ţară sprijină regimul de la Damasc de la începutul războiului civil. 

Soarta preşedintelui Assad, pe care Occidentul şi ţările arabe îl consideră principalul responsabil al conflictului ce a făcut peste 250.000 de morţi din martie 2011, a împiedicat mai multe tentative internaţionale de soluţionare a conflictului, aminteşte France Presse. 

Pentru Iran ca şi pentru Rusia, un alt aliat-cheie al Damascului, prioritatea este lupta împotriva terorismului în Siria. 

"Credeţi că se poate lupta împotriva terorismului fără un stat legitim la Damasc? Care ţară a reuşit să lupte împotriva terorismului fără un stat puternic? Statul sirian trebuie sa fie un stat puternic pentru a lupta contra terorismului", a insistat Rohani. 

"Noi trebuie în primul rând în Siria să eradicăm terorismul. Aceasta este prima prioritate... Trebuie creată securitatea pentru ca oamenii să se întoarcă acasă", a adăugat preşedintele iranian. 

Conflictul din Siria a făcut milioane de refugiaţi în ţările vecine, iar acum în Europa, la rândul ei afectată de un aflux de exilaţi, mai aminteşte AFP. 

O nouă reuniune internaţională asupra conflictului sirian urmează să aibă loc sâmbătă la Viena. La o primă întâlnire la 30 octombrie au participat 17 ţări, dintre care Statele Unite, Rusia, Arabia Saudită şi Iranul, pentru a încerca să traseze o tranziţie politică în Siria. 

Difuzarea interviului lui Rohani intervine cu câteva zile înaintea primei vizite în Franţa a preşedintelui iranian, care urmează să se întâlnească marţi cu omologul său francez Francois Hollande.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.