Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezultate alegeri Spania: Socialiştii şi dreapta sunt aproape la egalitate, conform ultimelor estimări

Inquam Photos / Octav Ganea
Pedro Sanchez

Rezultate provizorii după alegerile generale care au avut loc duminică în Spania indică un uşor avantaj de 131 de locuri, din totalul de 350, pentru socialiştii premierului Pedro Sanchez, scriu agenţiile de presă internaţionale.

Marele favorit la sondajelor, Partidului Popular (PP, dreapta) condus de Alberto Nunez Feijoo, ar fi obţinut 130 de locuri, potrivit previziunilor după numărarea a 50% din voturi, scrie agerpres.ro.

Vox, un partid de extremă dreapta, ultranaţionalist şi ultraconservator, este creditat cu 31 de locuri, pe poziţia a treia, în faţa formaţiunii Sumar, stânga-radicală, cu 30 de locuri.

***ORA 21:51 Secţiile de votare s-au închis în Spania, în aşteptarea rezultatelor ce ar putea aduce la putere dreapta şi extrema dreaptă

Secţiile de votare s-au închis duminică la orele locale 20:00 (18:00 GMT) în Spania, unde au loc alegeri legislative în care, potrivit sondajelor, favorită este opoziţia de dreapta în faţa partidului lui Pedro Sanchez, premierul aflat la sfârşit de mandat, informează agenţiile de presă internaţionale.

Cu toate acestea, va trebui să se aştepte circa o oră pentru publicarea primelor rezultate parţiale, în absenţa unor sondaje la ieşirea de la urne.

Câteva centre electorale rămân de asemenea deschise până la orele 19:00 GMT în arhipelagul Canare, din cauza unui decalaj orar de o oră.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii de televiziunea publică TVE, Partidul Popular (PP, dreapta) al lui Alberto Nunez Feijoo ar câştiga scrutinul cu 145-150 de locuri în parlament, departe de o majoritatea absolută în Congresul deputaţilor (176 din totalul celor 350 de mandate) ce i-ar permite să guverneze singur.

Alte trei sondaje realizate în timpul ultimelor zile - şi a căror publicare era interzisă începând de lunea trecută - dădeau PP învingător mai mult sau mai puţin detaşat, dar fără majoritate absolută.

Însă, potrivit unora dintre aceste sondaje, PP ar putea abţine această majoritate aliindu-se cu Vox, partidul de extremă dreaptă cu poziţii apropiate celui al prim-ministrului ungar Viktor Orban.

Participarea la vot se ridica la orele 16:00 GMT la 53,12%, sub cea de 56,85% din timpul alegerilor din 2019.

După ce a votat, Alberto Nunez Feijoo şi-a exprimat speranţa că Spania "va începe o nouă eră".

Aceste alegeri sunt "foarte importante (...) pentru lume şi pentru Europa", a apreciat la rândul său prim-ministrul afla la sfârşit de mandat, socialistul Pedro Sanchez, la putere de cinci ani.

Sondajele din ultimele zile creditează Partidul Socialist cu 110-120 de mandate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.