Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezultate finale în Republica Moldova: PAS obține majoritatea în Parlament iar BECS și ȘOR vor trece în opoziție

parlament moldova

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) vor avea cele mai multe mandate de deputat în noua legislatură a Parlamentului, notează știri.md

Astfel, PAS a acumulat 52,80%, BECS 27,17 % și PP Șor 5,74%.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), ar lua 63 de mandate de deputat în viitorul Parlament.

Pe locul 2 cu cel mai mare număr de deputați, în Parlament intră Blocul Electoral al comuniștilor și Socialiștilor, cu 32 de mandate, după ce au obținut 27,36% din voturile cetățenilor.

BECS este urmat de Partidul Politic „Șor”, care ar putea intra în Legislativ cu șase mandate, cu trei candidați mai puțin decât la scrutinul precedent.

Restul partidelor au obținut scoruri sub pragul electoral.

content-image

Comisia Electorală Centrală va totaliza rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie în cel mult 5 zile de la primirea tuturor proceselor verbale de la secţiile de votare.

Ulterior, aceste date vor fi transmise Curţii Constituţionale, care, la rândul său, are la dispoziţie 5 zile pentru examinarea datelor şi expunerea asupra validării rezultatelor scrutinului şi a mandatelor deputaţilor aleşi.

Acest lucru trebuie să se întâmple după soluţionarea tuturor contestațiilor depuse de concurenţii electorali în decurs de 3 zile după adoptarea hotărârilor CEC.

Potrivit articolului 63 al Constituţiei, Parlamentul se întruneşte, la convocarea preşedintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Legislativului precedent vor fi transmise spre examinare noii legislaturi.

Știri.md reamintește că, pentru acest scrutin, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.

La urne au fost așteptați peste 3 milioane de votanți. Pentru validarea rezultatelor alegerilor, este necesară participarea la scrutin a 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale, fapt împlinit în jurul orei 15:00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.