Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezultatul negocierilor dintre UE și Marea Britanie i-a scandalizat pe liderii europeni

express.co.uk
brexit

Niciun lider european nu este satisfăcut în acest stadiu de propunerile prezentate de Bruxelles pentru a evita o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, aşa-numitul "Brexit", au declarat joi surse apropiate de negocieri, relatează AFP. 

Primele reacţii din capitalele europene arată că "nimeni nu este satisfăcut" de compromisul propus marţi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în privinţa căruia şeful guvernului britanic David Cameron speră să obţină un acord la viitorul summit al Celor 28, a declarat un responsabil european sub acoperirea anonimatului. 

Această lipsă de satisfacţie de până acum poate fi un semn că compromisul este echilibrat şi echitabil, dar şi că va fi dificil de ajuns la un acord la summitul european de la 18-19 februarie, a adăugat această sursă. 

O altă sursă europeană a declarat că Spania în special reproşează Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker că nu a fost suficient de fermă în ceea ce priveşte solicitarea lui David Cameron de a-i priva de beneficii sociale până la 4 ani pe muncitorii europeni angajaţi în Marea Britanie. 

Acest punct suscită îngrijorare şi în Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, care se tem de discriminări faţă de sutele de mii de cetăţeni de aceste naţionalităţi plecaţi să muncească în Marea Britanie. 

Preşedintele francez Francois Hollande a avertizat miercuri că se opune oricărei "noi negocieri" la summitul UE şi a avertizat că "nu pot avea drept de veto ţări din afara zonei euro" asupra unor decizii luate de ţările din zona euro, din care Marea Britanie nu face parte. 

Propunerile formulate de Consiliul European sunt "ambiţioase", a apreciat la rândul său guvernul german, refuzând totuşi să comenteze eventuale puncte de litigiu. 

Propunerea de acord prezentată marţi de UE pentru a evita un "Brexit" include o "frână de urgenţă" pentru ca Londra să poată tăia ajutoarele sociale pentru muncitorii europenii şi garanţii că Londra nu va avea de suferit din cauza unei consolidări a zonei euro. 

David Cameron urmează să se deplaseze în Polonia şi Danemarca vineri, în cadrul demersurilor diplomatice din acest dosar. Şeful guvernului britanic a lăsat să se înţeleagă că ar prefera data de 23 iunie pentru desfăşurarea referendumului privind apartenenţa ţării sale la UE, notează AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.