Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezumatul primei zile din vizita președintelui Klaus Iohannis în Germania/ VIDEO

presidency.ro
Klaus Iohannis Angela Merkel

Prima zi a vizitei Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Republica Federală Germania: Întrevederi cu Cancelarul Angela Merkel și Președintele Frank-Walter Steinmeier

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut luni, 19 iunie a.c., cu prilejul vizitei în Republica Federală Germania, întrevederi cu Cancelarul Angela Merkel, respectiv cu Președintele Frank-Walter Steinmeier.

Cele două întrevederi au prilejuit reconfirmarea caracterului foarte bun al relației bilaterale, de natură strategică, şi, totodată, discutarea modalităţilor concrete de consolidare și diversificare a cooperării, pe principalele teme de interes comun ale agendei bilaterale, regionale, europene și internaționale.

În cadrul discuțiilor cu Cancelarul Angela Merkel, Președintele României a punctat încărcătura simbolică aparte pe care o are anul 2017 pentru relația bilaterală: marcarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și R. F. Germania la nivel de ambasadă (31 ianuarie 1967), a 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania (21 aprilie 1992) şi a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007), sub preşedinţia rotativă a Germaniei.

Cei doi înalți oficiali au discutat despre coordonarea mai strânsă între România şi Germania, în cadrul UE, în contextul actualei dezbateri privind viitorul Europei, precum și pe alte dosare europene de interes comun. Președintele Klaus Iohannis și Cancelarul Angela Merkel au avut un schimb de opinii asupra agendei Consiliului European de la finalul acestei săptămâni.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, evidențiind, totodată, faptul că aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv important pentru țara noastră, și exprimând speranța că se vor înregistra progrese în acest dosar.

Au fost subliniate foarte bunele relații economice bilaterale, care trebuie dezvoltate și în continuare, inclusiv prin fructificarea unor domenii de excelență pentru România cum este sectorul IT, respectiv rolul de punte pe care minoritatea germană din România și comunitatea română din Germania îl joacă pentru relația bilaterală.

Discuţiile s-au axat şi pe alte teme de interes, cum sunt evoluțiile preocupante din Vecinătatea Estică a UE, situația din Republica Moldova, respectiv din Ucraina, cooperarea pentru combaterea terorismului și importanța asigurării securității în regiunea Mării Negre.

Președintele României a prezentat rezultatele foarte bune ale vizitei recente în SUA și a subliniat în acest context importanța relației transatlantice - privită ca bază esențială a civilizației occidentale.

De asemenea, Cancelarul federal a exprimat sprijinul pentru eforturile de combatere a corupției și de întărire a statului de drept, apreciind determinarea Președintelui Klaus Iohannis în acest sens și subliniind importanța stabilității României.

Anterior desfășurării consultărilor, Președintele României a semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Cancelaria Federală în memoria fostului cancelar Helmut Kohl, personalitate proeminentă a scenei politice germane și europene.

Cu prilejul întrevederii cu Președintele Frank-Walter Steinmeier, Președintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa consolidării, pe viitor, a dialogului bilateral pe toate palierele relevante.‎ A fost evocat cu plăcere, în discuția înalților demnitari, momentul aderării României la UE, în 2007, când actualul Președinte Federal, în calitatea sa de Ministru al Afacerilor Externe, a vizitat România, reprezentând Președinția rotativă germană a Consiliului Uniunii Europene.

Cei doi înalţi oficiali şi-au exprimat satisfacţia pentru dinamica relaţiei economice, Germania fiind primul partener comercial al României și unul dintre cei mai mari investitori. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că prezența companiilor germane pe piața românească este extrem de binevenită, ele contribuind în mod substanțial la dezvoltarea economiei românești.‎ Ambii președinți au apreciat situația minorității germane din România și a comunități românești din Germania, bine integrată în societatea germană.

În ceea ce privește temele europene, Președinții României și Germaniei au discutat despre procesul de negociere asociat Brexit și despre efectele sale. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța aderării României la spațiul Schengen. Au fost abordate și evoluțiile de tip demografic la nivelul UE, pentru care sunt necesare soluții și măsuri comune, dar și aspecte privind integrarea socială.

Totodată, cei doi Președinți au discutat teme de interes privind cooperarea regională, precum și evoluțiile din Balcanii de Vest, cu accent pe ‎importanța asigurării stabilității în regiune și a continuării apropierii de UE pe baza aderării practice la valorile Uniunii și implementării acestora.

Preşedintele României a reiterat importanţa vitală a solidităţii relației transatlantice și a evidențiat necesitatea cooperării dintre UE și SUA în vederea identificării unor soluții viabile pentru problemele comune ale celor două părți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.