Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riadul cere modificarea legii americane privind despăgubirile pentru atentatele de la 11 septembrie

11 septembrie

Ministrul saudit de externe a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va încerca să îi convingă pe membrii Congresului americani să modifice o lege care permite familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 să dea în judecată Arabia Saudită pentru despăgubiri, relatează AFP.

Adel al-Jubeir a declarat presei că a efectuat o vizită prelungită în Statele Unite, în special pentru "a încerca să îi convingă (pe legislatori) că trebuie amendată legea intitulată 'Justice Against Sponsors of Terrorism Act' (JASTA, Justiţie împotriva sponsorilor terorismului).

Legea a fost adoptată la sfârşitul lunii septembrie de Congresul american care a trecut peste vetoul preşedintelui Barack Obama.

Citește și: Ucraina e iar în RĂZBOI: Mai mulți militari au fost UCIȘI în confruntări

Ea permite supravieţuitorilor şi familiilor victimelor "terorismului" să acţioneze în justiţie guverne străine şi să ceară despăgubiri dacă responsabilitatea acestora este recunoscută în atentatele de la 11 septembrie 2001, care au făcut peste 3.000 de morţi.

Arabia Saudită, aliat fidel al Statelor Unite, a negat permanent orice implicare în atentatele respective - 15 dintre cei 19 autori erau cetăţeni saudiţi - şi orice suspiciune a fost îndepărtată de către o comisie americană de anchetă în 2004.

"Considerăm că această lege (...) reprezintă un grav pericol pentru sistemul internaţional", a declarat Adel al-Jubeir în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu secretarul de stat american, John Kerry.

Legea a fost criticată, de asemenea, de către aliaţii de la Golful Persic ai Arabiei Saudite.

Adversarii acesteia sunt îngrijoraţi mai ales din cauza punerii sub semnul întrebării a unui principiu inviolabil în dreptul internaţional, şi anume imunitatea suverană a statelor.

Membri ai Uniunii Europene, ca Franţa şi Olanda au ameninţat chiar că vor adopta legi ca represalii, situaţie ce ar declanşa o avalanşă de puneri sub acuzaţie internaţionale împotriva Statelor Unite şi reprezentanţilor acestora în străinătate.

"Erodând acest principiu, Statele Unite deschid calea altor ţări să adopte măsuri similare", a declarat Adel al-Jubeir, avertizând că dreptul internaţional ar fi astfel "condus de legea junglei", anunță Agerpres.

"Chestiunea în prezent este de a şti cum poate fi amendată legea", a adăugat ministrul saudit de externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.