Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riadul şi aliaţii săi regretă `răspunsul negativ` al Qatarului şi anunţă menţinerea sancţiunilor

Qatar

Arabia Saudită şi aliaţii săi şi-au exprimat regretul pentru "răspunsul negativ" al Qatarului la condiţiile puse pentru încheierea crizei şi au anunţat, la finalul unei reuniuni desfăşurate miercuri la Cairo, menţinerea sancţiunilor faţă de Doha, transmite AFP preluată de agerpres.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au anunţat la 5 iunie întreruperea relaţiilor diplomatice cu Qatarul, acuzând emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului şi de relaţii prea apropiate cu Iranul. 

Respectivele state au impus de asemenea Qatarului sancţiuni economice, Riadul închizând singura frontieră terestră. 

Ulterior, aceste ţări au trimis Qatarului o scrisoare oficială cu 13 cerinţe concrete, printre care Doha să înceteze sprijinul acordat Fraţilor Musulmani, să închidă televiziunea de ştiri Al-Jazeera şi să reducă relaţiile cu Teheranul. 

Qatarul, care a respins acuzaţiile de terorism, a răspuns oficial acestor cerinţe, luni, într-un mesaj transmis prin intermediul Kuweitului, care joacă un rol de mediator. 

La finalul reuniunii lor de la Cairo, de miercuri, şefii diplomaţiilor din Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au exprimat, într-un comunicat, "regretul lor faţă de răspunsul negativ al Qatarului, care arată neglijenţă şi lipsă de seriozitate (...) în ce priveşte revizuirea politicilor şi practicilor sale". 

Acesta "reflectă o lipsă de înţelegere a gravităţii situaţiei" din partea Qatarului, a subliniat ministrul egiptean al Afacerilor Externe, Sameh Choukri, într-o conferinţă de presă. 

"Nu mai este posibil să tolerăm rolul de sabotor jucat de Qatar" în conflictele regionale, a adăugat el, indicând că cei patru miniştri de externe au convenit ca următoarea lor întâlnire să aibă loc la Manama, capitala Bahrainului, la o dată neprecizată. 

Şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir, a afirmat la Cairo că sancţiunile vor fi menţinute şi a prevenit că ar putea urma şi alte măsuri. 

"Boicotul" faţă de Doha "va continua" şi "vom lua măsuri la momentul potrivit", a spus el. 

Miercuri dimineaţa, şeful diplomaţiei qatareze, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a declarat la Londra că ţara sa este gata "să se angajeze într-un proces de negocieri, într-un cadru clar care să-i garanteze suveranitatea". 

El a denunţat totodată sancţiunile contra Qatarului, care reprezintă "o agresiune evidentă şi o insultă la toate tratatele internaţionale". 

Marţi, la Doha, referindu-se la cerinţele Arabiei Saudite şi aliaţilor ei, şeful diplomaţiei Qatarului a vorbit despre o "listă nerealistă şi de neacceptat". 

Lista "nu vizează terorismul, ea urmăreşte să se pună capăt libertăţii de exprimare", a acuzat ministrul de externe, citat de AFP. 

Într-o discuţie cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, preşedintele american, Donald Trump, a făcut apel miercuri la "negocieri constructive între toate părţile pentru rezolvarea diferendului" şi a "reiterat necesitatea respectării de către toate statele a angajamentelor luate la summitul de la Riad în vederea stopării finanţării terorismului şi discreditării ideologiei extremiste".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.