Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ridicarea imunității ministrului Agriculturii: Care sunt pașii care urmează în Parlament

Universul.net
vot bile

DNA a cerut joi Camerei Deputaților ridicarea imunității deputatului Adrian Chesnoiu, ministru PSD al Agriculturii. Fără acordul parlamentarilor, ministrul nu poate fi urmărit penal. Procurorii anticorupție îl acuză pe Chesnoiu de 5 infracțiuni legate de angajări în minister.

Procedura care urmează în Parlament este următoarea:

Pasul 1.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD), primeşte o solicitare a procurorului general al PÎCCJ, adresată Camerei Deputaţilor, pentru ca aceasta să ceară urmărirea penală a ministrului. Respectiva solicitare este adusă „de îndată” la cunoştinţa Biroului Permanent al Camerei.

Pasul 2.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să ceară Comisiei juridice să prezinte, în cel mult 5 zile, o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general. Pe baza evaluării preliminare, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile. Audierea membrului Guvernului care este deputat este obligatorie. Raportul comisiei Juridice se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

Pasul 3.

Raportul cu privire la cererea de urmărire penală se prezintă şi se dezbate în plenul Camerei Deputaţilor în cel mult 5 zile de la depunerea lui la Biroul permanent. Proiectul de hotărâre privind cererea de urmărire penală, întocmit de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Votul este secret şi se exprimă prin bile. În condiţiile în care Camera Deputaţilor nu este în sesiune, preşedintele Camerei Deputaţilor convoacă o sesiune extraordinară şi ia măsurile necesare respectării termenelor prevăzute în prezentul articol.

După vot:

În cazul în care Camera Deputaţilor hotărăşte să ceară urmărirea penală, preşedintele Camerei va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Respectiva hotărâre a Camerei Deputaţilor va fi transmisă şi Preşedintelui României pentru eventuala suspendare din funcţie a membrului Guvernului a cărui urmărire penală a fost cerută.

În cazul în care Camera Deputaţilor nu hotărăşte să ceară urmărirea penală, preşedintele Camerei va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar procedura parlamentară se încheie.

Citește și primele reacții:

Cum votează USR

- Cum votează PNL

Cum votează PSD .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.