Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riposta PMP după OUG pe referendum: 'Ne vom adresa Comisiei de la Veneția'

facebook.com
Eugen Tomac

Eugen Tomac a declarat miercuri că PMP se va adresa Comisiei de la Veneția, privind OUG adoptată marți, privind organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei, potrivit căreia doar partidele care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului pot avea reprezentanți în secțiile de votare.

„Prin OUG de ieri (marți-n.r) Guvernul României decide să modifice articolul 25 și 26 din legea privind organizarea Referendumului și subliniază că, în secțiile de votare, pot avea reprezentanți doar partidele parlamentare care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului. O decizie aberantă care încalcă un drept fundamental electoral pentru că atât Comisia de la Veneția, cât și OSCE recomandă statelor să nu modifice legislația electorală în ceea ce privește modul de desfășurare al alegerilor cu trimitere directă la secțiile de votare. Faptul că Guvernul a ales să se războiască cu un partid politic parlamentar (...) este un abuz nemaintâlnit. Ne vom adresa Comisiei de la Veneția pe această chestiune pentru că codul transmis spre toate țările este foarte clară în ceea ce privește organizarea secțiilor de votare. Nu se pot modifica aspecte fundamentale ce țin de organizarea alegerilor”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac, în Parlament, conform Mediafax.

Acesta a susținut că Guvernul se folosește de referendumul pentru redefinirea familiei, pentru a se „răzbuna” pe PMP, în urma anunțului partidului privind depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului.

Dosarul angajărilor fictive - Fostul avocat al Bombonicăi Prodana, avertisment sumbru pentru Dragnea: 'Situația nu e deloc bună'

„Ieri (n.r.marți) s-a întâmplat un lucru extrem de grav la Palatul Victoria. Premierul Dăncilă a interzis activitatea PMP printr-o ordonanță de urgență. Este pentru prima dată când într-un mod flagrant, Guvernul decide să îngrădească activitatea unui partid politic parlamentar. Folosindu-se de referendum, pentru că PMP a cerut o moțiune de cenzură, autoarea OUG de ieri, doamna ministru Dan a ales să se răzbune cu un partid politic parlamentar. Este pentru prima dată când printr-o OUG se modifică fundamental o leg ecare definește modul cum trebuie să se organizeze alegerile sau un referendum național”, a adăugat liderul PMP.

Eugen Tomac a anunțat, de asemenea, că PMP va sesiza Avocatul Poporului cu privire la OUG adoptată marți, de Guvern, cu privire la organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei.

„Vom sesiza astăzi (miercuri-n.r) Avocatul Poporului, pentru că această răzbunare este un act grav, un atac direct la adresa democrației. Liviu Dragnea să îți fie rușine pentru această mizerie. Ai zile numărate în fruntea PSD, zile numărate în fruntea țării și noi ne vom face dreptate, vom merge la Referendum și este regretabil că oameni politici debusolați, disperați, recurg la asemenea metode de răzbunare”, a conchis Tomac.

Europarlamentarul Cătălin Ivan, reacție explozivă după scrisoarea anti-Dragnea: 'O reglare de conturi între două grupări de interese'

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, înaintea ședinței de guvern, că referendumul pentru redefinirea familiei va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 și 7 octombrie 2018, pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opțiunile.

”Curtea Constituțională a României a avizat favorabil demersul de redefinire a familiei și de revizuire a Constituției. În acest moment sunt întrunite toate condițiile legale pentru organizarea referendumului pe această temă. Conform legii, Guvernul are obligația de a organiza acest scrutin pentru care au semnat peste trei milioane de cetățeni. În ședința de astăzi (marți - n.r.), o ședință extraordinară, vom adopta actele necesare pentru buna desfășurare a referendumului pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament. Pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opțiunile cu privire la redefinirea familiei în Constituția României referendumul va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 și 7 octombrie 2018”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.