Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc ridicat de avalanşă în Făgăraş, Iezer, Piatra Craiului şi Leaota. Traseele montane au fost închise

avalansa

Salvamontiştii argeşeni anunţă că traseele montane din Munţii din Făgăraş, Iezer, Piatra Craiului şi Leaota sunt închise şi vor rămâne impracticabile până la sfârşitul iernii şi atrag atenţia asupra faptului că în zona montană înaltă a judeţului, la peste 1800 de metri altitudine, există risc însemnat de producere a unor avalanşe. Sub 1800 de metri, riscul de avalanşă este moderat.

„În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărăşan, este de 83 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul 3 (însemnat) la altitudini de peste 1800 metri şi 2 (moderat) sub această altitudine, pe o scală 1-5.Traseele montane din judeţul Argeş, care acced către creasta Făgăraşului, precum şi traseul de creastă al Făgăraşului, Iezerului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt şi vor rămâne închise până la sfârşitul iernii. Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca şi marea majoritate a semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină. Pe versanţi sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de peste 30 de centimetri, peste stratul existent deja, îngheţat, existând toate condiţiile alunecării cu uşurinţă şi apariţia de avalanşe însemnate cantitativ. În urma viscolirii s-au format troiene de 100-150 centimetri de zăpadă fără coeziune”, transmite, marţi după-amiază, prin intermediul unui comunicat de presă, Salvamont Argeş, potrivit news.ro.

Citește și: Opt germani au supraviețuit după ce au primit din greșeală supradoză de vaccin anti-Covid: Serul se pare că le-a declanșat gripa

Salvamontiştii avertizează asupra faptului că, având în vedere că prognoza meteo pentru următoarele zile anunţă o încălzire a vremii, riscul de avalanşă se menţine.

„La începutul noului an vremea se va încălzi, astfel că se aşteaptă apariţia avalanşelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcaţi cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanţii nordici. Nu trebuie neglijat faptul că, în anii trecuţi s-au produs avalanşe cu victime decedate în munţii din ţara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont”, adaugă oficialii Salvamont Argeş

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe cei care îşi vor petrece vacanţa de sfârşit de an în munţii Argeşului, să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Naţional Salvamont formând 0SALVAMONT.

Citește și: Guvernul Cîțu vrea să îngheţe venituri în 2021: indemnizația de hrană, sporuri, prime, salariile profesorilor, pensii de serviciu / LISTA COMPLETĂ .

De asemenea, salvatorii montani atrag atenţia asupra faptului că turiştii trebuie să urce pe munte echipaţi corespunzător, să aibă asupra lor sursă de lumină şi că trebuie estimat timpul necesar unei excursii în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 16:48 pe munte este întuneric.

În plus, cei care urcă cu maşina pe munte trebuie să evitate parcarea sau oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.