Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul de infectare din spațiile recent deschise a fost calculat de cercetătorii de la MIT

restaurantcapri.ro
restaurant

Vrei să vezi un film, să mergi la un restaurant sau pur și simplu să mergi la birou, dar nu știi exacte care sunt riscurile. Institutul american MIT are soluția: tocmai a pus online un simulator care îți spune după cât timp este posibil să fii infectat.

Știm cu toții regula: păstrați cel puțin un metru distanță unul de celălalt pentru a limita răspândirea coronavirusului. Dar este suficient pentru a evita aerosolii cu încărcătură virală? Nu, spun cercetătorii de la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts), care cred că distanțarea fizică „oferă puțină protecție”, potrivit .

Pentru a compensa lipsa instrucțiunilor de siguranță cu privire la comportamentul de prevenție, au pus online care ne spune când și cum riscăm să fim contaminați într-un spațiu închis, pe baza calculelor științifice.

Instrumentul ia în considerare timpul petrecut într-un loc, aspectul „cumulativ” al timpului de expunere, dimensiunile locului, ventilația, purtarea măștii, numărul de persoane și, mai presus de toate, comportamentul acestora.

Toate scenariile răspund aceleiași întrebări: dacă un purtător de Covid-19 intră în locul în care mă aflu, cât timp pot petrece în aceeași încăpere înainte de a fi expus virusului?

Masa la restaurant, între nevaccinați, sub 60 de ani

Potrivit modelizării, dacă tinerii sau cei de 40 – 50 de ani, nevaccinați și care nu au avut încă virusul, iau masa în liniște, vorbind normal dar fără mască, într-un restaurant de aproximativ 90 de metri pătrați unde se află în total 30 de persoane, ei vor risca să fie infectați cu Covid-19 după 64 de minute sau după 41 de minute – dacă pacientul este purtător al variantei britanice, care este mai contagioasă.

Masa la restaurant, între oameni sub 60 de ani, nevaccinați, care vorbesc tare

Dacă toată lumea începe să strige pentru a încerca să acopere vocile de la masa de alături, timpul pâna la infectare se reduce la 35 de minute pentru virusul original și la 24 de minute pentru varianta britanică. Abia cât să consumi un singur fel de mâncare.

Masa la restaurant între persoane peste 60 de ani, vaccinați cu o doză

Dacă același tip de restaurant, spațios și bine aerisit, are drept clienți persoane de 60 de ani și peste, dar toată lumea a primit o doză de vaccin – cu excepția purtătorului de virus – și, prin urmare, sunt parțial imuni la virus, timpul petrecut înainte de a fi infectat crește până la 2 ore pentru varianta originală și la 69 de minute pentru varianta britanică.

Masa la restaurant între persoane de peste 60 de ani, complet vaccinate

Cu toate acestea, în cazul imunizării în proporție de 90%, timpul crește la 7 ore pentru varianta originală și 4 ore pentru varianta britanică. Vaccinarea face posibilă în primul rând evitarea unor forme grave ale bolii și nu evitarea virusului în sine.

Mascat la sala de sport

Într-un loc cu aceleași dimensiuni ca și restaurantul, de asemenea, bine ventilat, unde 30 de sportivi nevaccinați, sub vârsta de 60 de ani, fac efort susținut, respiră puternic, dar toți poartă o mască chirurgicală – pot rămâne acolo 9 ore înainte de a fi expuși la SARS-Cov-2 sau 5 ore în cazul variantei britanice.

În liniște la cinema sau la teatru, cu o mască chirurgicală

Potrivit modelizării, va exista un risc foarte mic de a fi contaminat la cinema sau teatru. O sală foarte puțin ventilată, de 300 de metri pătrați și patru metri înălțime. 100 de spectatori nevaccinați, cu vârsta mai mică de 60 de ani pot fi așezați acolo, cu o mască chirurgicală corect purtată, fără să vorbească, fără să se miste – pot rămâne timp de 97 de ore, înainte de a fi expuși variantei britanice- sau 156 de ore pentru forma clasică a virusului.

Fredonând la un concert

Pentru concerte, cifrele sunt variabile. În același spațiu – 300 de metri pătrați, patru metri înălțime și foarte slab ventilat – cu același număr de participanți – 100 de persoane nevaccinate, sub 60 de ani, purtând o mască chirurgicală – este indicat să fii așezat și să fredonezi. În acest caz, timpul e lung: 7 ore înainte de a contracta virusul, 4 ore pentru varianta britanică. Dacă te ridici în picioare, cronometrul coboară până la 6 ore pentru forma clasică și rămâne neschimbat pentru variantă.

Cântând la un concert

Dacă publicul începe să cânte în cor, timpul pâna la infectare scade: 61, respectiv 44 de minute dacă publicul e așezat – 52, respectiv 38 de minute dacă se ridică în picioare – 15, respectiv 12 minute dacă începe să danseze. Timpii sunt reduși la zero dacă publicul poartă incorect masca chirurgicală sau poartă o mască simplă de pânză.

La școală, cu mască

Luăm în considerare o clasă de 40 de metri pătrați, 3 metri înălțime și moderat ventilată. Dacă cei 25 de elevi și profesorul poartă măștile chirurgicale corect și comunică normal, pot rămâne acolo 34 de ore fără să fie infectați – 22 de ore pentru varianta britanică. Acest lucru se aplică elevilor cu vârsta sub 15 ani.

Siguranță într-un birou, în spațiu deschis

Într-un spațiu deschis de 100 de metri pătrați bine ventilat ești în siguranță. 40 de persoane nevaccinate pot sta acolo 36 de ore, respectiv 11 ore, fără să fie în pericol, dacă toată lumea poartă corect o mască chirurgicală și vorbește normal, fără să țipe la colegi. Dacă jumătate din colegi lucrează de acasă și mai sunt doar 20 de angajați la locul de muncă, atunci timpul se ridică la 73, respectiv 47 de ore.

Mască chirurgicală și distanța de un metru în metrou

Poți sta liniștit într-un metrou, chiar dacă are doar 50 de metri pătrați, este foarte slab ventilat și ești în compania altor 14 persoane care respecta distanțarea fizică – dacă toată lumea poartă mască și nimeni nu vorbeste, poți rămâne acolo foarte mult timp: 251 de ore în cazul variantei clasice și 155 de ore înainte de a te infecta cu varianta britanică, conform smartradio.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.