Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RISE Project: Guvernul a împrumutat în secret 400 de milioane de euro pentru lupta cu noul virus, dar achiziţiile au întârziat o lună şi jumătate

facebook.com
izolare coronavirus

Guvernul Orban ştia încă de la începutul lunii februarie că în spitalele din România există un mare deficit de echipamente medicale de protecţie, motiv pentru care a solicitat special Băncii Mondiale un împrumut de 200 de milioane de euro pentru a lupta cu noul coronavirus. Achiziţiile s-au făcut însă abia peste o lună şi jumătate, nu înainte de a se lua un alt împrumut de 200 de milioane de euro, notează publicaţia RISE Project, în cea mai recentă investigaţie publicată.

"Înainte să declare oficial epidemia de gripă, Guvernul a calculat un deficit național de 1,75 de milioane de măști profesionale și a aprobat de urgență, pe 4 februarie, cumpărarea lor pentru coronavirus. Se întâmpla la cinci zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat boala COVID-19 o urgență globală de sănătate publică.

În plus, pe 6 februarie, România a solicitat, în secret, 200 de milioane de euro de la Banca Mondială, pentru lupta cu noul coronavirus. Achizițiile centralizate au întârziat o lună și jumătate, până pe 19 martie, când România a cerut alte 200 de milioane de euro de la Banca Mondială", scriu jurnaliştii de la RISE Project.

Primul acord pentru măști a fost încheiat, pe 19 martie, cu Renania Trade SRL, dar doar pentru 80 de mii de bucăți. Apoi, un alt acord, pe 23 martie, cu Romwine & Cofee SRL, pentru 875 de mii de măști.

Ultima achiziție e verificată acum de Corpul de Control al Ministerului Finanțelor, după ce presa a publicat detalii despre modul în care a fost realizată, prin interpuși.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.