Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rishi Sunak, favorit la funcția de premier al Marii Britanii, după ce rivalul său s-a retras din cursă

bbc.com
Rishi Sunak, ministru finanțe, Marea Britanie

Rishi Sunak, fost ministru de finanțe în vârstă de 42 de ani, ar putea fi numit lider al Partidului Conservator luni și o înlocui automat pe Liz Truss, devenind al treilea prim-ministru al Marii Britanii în mai puțin de două luni, potrivit Reuters.

Rishi Sunak are prima șansă pentru a devenit premierul Marii Britanii, după ce rivalul său, Boris Johnson, a renunțat la cursă, recunoscând că nu mai poate uni partidul lor după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria politică britanică.

Sunak, fost ministru de finanțe, ste fost șef al unui fond de investiții, și după ce va fi numit premier al marii Britanii se va confrunta cu unul dintre cele mai dificile seturi de provocări, având sarcina de a reconstrui reputația fiscală a Marii Britanii prin reduceri profunde de cheltuieli, în timp ce aceasta alunecă în recesiune, trasă în jos de creșterea bruscă a prețurilor la energie, alimente și credite ipotecare.

De asemenea, el va prezida un partid care a sărit de la o criză la alta în ultimele luni, foarte divizat de-a lungul liniilor ideologice, și o țară care este din ce în ce mai supărată pe comportamentul politicienilor săi.

„Regatul Unit este o țară minunată, dar ne confruntăm cu o criză economică profundă”, a spus Sunak într-o declarație prin care și-a depus candidatura.

Sunak trebuie să o învingă pe ultima candidată din competiție, Penny Mordaunt, care încearcă să obțină sprijinul a 100 de parlamentari pentru a intra în scrutinul de luni. Mordaunt, care este liderul Camerei Comunelor din parlament, a primit până acum sprijinul a aproximativ 25 de politicieni și are puține șanse să îl mai ajungă pe Sunak, care este susținut de mai mult de 150 de politicieni.

„Nu ia absolut nimic de la sine înțeles”, a declarat ministrul de interne Grant Shapps, un susținător al lui Sunak, pentru postul de televiziune BBC. „Vorbește cu colegii pe tot parcursul acestei dimineți. Și, bineînțeles, vom spera să atragem un număr suficient de oameni pentru a ne asigura că acest lucru poate fi pus la punct”.

Economistul Benjamin Nabarro de la Citi a declarat că este sceptic că guvernul are legitimitatea necesară pentru a gestiona provocările economice actuale. Prima sa sarcină va fi să prezinte un buget, așteptat la 31 octombrie, pentru a acoperi gaura neagră din finanțele publice.

„Mașinăriile politice de la sfârșitul săptămânii indică un partid măcinat de diviziuni. În condițiile în care unitatea și legitimitatea partidului sunt în mod vizibil deficitare, ne așteptăm să rămână un decalaj structural de credibilitate”, a declarat Nabarro.

Sunak a intrat pentru prima dată în atenția națională atunci când, la vârsta de 39 de ani, a devenit ministru de finanțe sub conducerea lui Boris Johnson, chiar în momentul în care pandemia COVID-19 a ajuns în Marea Britanie, dezvoltând un program pentru a sprijini milioane de oameni, afectați de restricții.

Dacă va fi ales, fostul analist de la Goldman Sachs va fi primul prim-ministru de origine indiană al Regatului Unit.

Familia sa a emigrat în Marea Britanie în anii 1960, o perioadă în care multe persoane din fostele colonii ale Marii Britanii au sosit pentru a ajuta la reconstrucția țării după cel de-al Doilea Război Mondial.

După ce a absolvit Universitatea Oxford, el a mers mai târziu la Universitatea Stanford, unde a cunoscut-o pe soția sa, Akshata Murthy, al cărei tată este miliardarul indian N. R. Narayana Murthy, fondatorul gigantului de outsourcing Infosys Ltd. A lucrat, de asemenea, la Goldman Sachs ca analist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.