DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Rishi Sunak râde în fața FMI, care a prezis colapsul economiei Britanice: Brexitul a fost o șansă uriașă

international.sindonews.com
rishi sunak

Premierul britanic Rishi Sunak a apărat Brexitul, pe care îl vede drept o "oportunitate uriaşă", la împlinirea celor trei ani de la ruptura istorică a Londrei de Uniunea Europeană, marcată marţi în contextul unei crize sociale sumbre şi a unui sentiment tot mai mare de regret răspândit în Marea Britanie, relatează AFP.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a adăugat la valul de veşti proaste din ultima vreme încă una: potrivit ultimelor sale previziuni, Marea Britanie va fi singura economie majoră ce va suferi o recesiune în acest an, economia sa contractându-se cu 0,6%. Chiar şi Rusia, care se află în război şi este supusă unor sancţiuni, este de aşteptat să crească.

De luni de zile, Regatul Unit se confruntă cu o inflaţie de peste 10% şi cu acţiuni sindicale. Miercuri, sunt aşteptate greve fără precedent în ultimii 10 ani, în special în educaţie şi transporturi.

Trei prim-miniştri au venit şi au plecat în ultimul an la Londra, Irlanda de Nord este paralizată din punct de vedere politic, în timp ce Marea Britanie încearcă să convingă Bruxelles-ul să revină asupra statutului său post-Brexit. În ciuda promisiunilor de control la frontiere şi a planurilor succesive de combatere a imigraţiei, numărul de treceri ilegale peste Canalul Mânecii este în creştere - peste 45 000 de imigranţi anul trecut.

Promisiunile de libertate regăsită ale celor care au susţinut Brexitul par a fi departe, iar acum este timpul pentru un "Bregret": opinia publică, mult timp divizată, înclină acum împotriva Brexitului. Potrivit unui sondaj Ipsos publicat luni, 45% dintre britanici consideră că Brexitul decurge mai puţin bine decât se aştepta - faţă de doar 28% în iunie 2021. Sunt numai 9% care cred contrariul.

Premierul conservator, Rishi Sunak, care joi împlineşte 100 de zile la Downing Street, a încercat totuşi să apere rezultatele ieşirii din Uniunea Europeană.

"Am făcut progrese enorme în valorificarea libertăţilor oferite de Brexit pentru a aborda provocările generaţionale", a spus el într-o declaraţie. "Sunt hotărât să mă asigur că beneficiile Brexitului vor continua să dea putere oamenilor şi companiilor din întreaga ţară", a promis el.

Comunicatul Downing Street subliniază "oportunitatea uriaşă" a ieşirii din UE, inclusiv "pentru creşterea economiei britanice". Acesta citează crearea porturilor libere, zone considerate ca fiind în afara teritoriului vamal al ţării şi care beneficiază, prin urmare, de o fiscalitate avantajoasă, precum şi perspectivele deschise de dereglementare post-Brexit.

MARŞ PROEUROPEAN ÎN SCOŢIA

Nu este însă planificată nicio sărbătoare oficială pentru a marca această aniversare. În schimb, în Scoţia, unde partidul pro-independenţă aflat la putere denunţă un "dezastru", este prevăzut un marş pro-european.

31 ianuarie 2020 a marcat sfârşitul celor 47 de ani de apartenenţă a Regatului Unit la Uniunea Europeană şi, în urma victoriei zdrobitoare a lui Boris Johnson în alegeri, încheierea a aproape patru ani de agitaţie politică după şocul referendumului din 2016. A început apoi o perioadă de tranziţie de nouă luni, cu un acord de liber-schimb fluturat ca un cadou de Crăciun de Boris Johnson care a evitat un "no deal", ceea ce ar fi fost sinonim cu o ruptură brutală şi cu haosul economic.

Trei ani mai târziu, pagubele economice sunt încă prezente, deşi pandemia Covid-19 şi războiul din Ucraina au înrăutăţit mult situaţia.

Potrivit agenţiei de prognoză a bugetului de stat OBR, ieşirea din UE va reduce dimensiunea economiei britanice cu aproximativ 4% pe termen lung.

Marea Britanie s-a distanţat de principalul său partener economic, de la care importă o mare parte din alimentele pe care le consumă. Lipsa forţei de muncă a fost agravată de dificultatea de a aduce lucrători europeni.

Cu toate acestea, nu se pune problema de a da timpul înapoi, nici măcar pentru Partidul Laburist, aflat în opoziţie, care are un avans considerabil în sondaje cu mai puţin de doi ani înainte de următoarele alegeri parlamentare.

Keir Starmer, liderul laburist, este nerăbdător să se debaraseze de trecutul său anti-Brexit şi spune că o revenire în UE nu face parte din programul său, deoarece chestiunea a fost decisă. Însă doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Bruxelles-ul.

Acestea relaţii rămân otrăvite de problema Irlandei de Nord. Londra încearcă să obţină o reorganizare a statutului post-Brexit şi să pună capăt impasului politic ce umbreşte pregătirile pentru cea de-a 25-a aniversare a acordului de pace din Irlanda de Nord ce a pus capăt celor trei decenii de conflict intercomunitar, în aprilie 1998.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.