Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Mugabe a împlinit 93 de ani. Petrece populară în Zimbabwe/ VIDEO

mugabe

Preşedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, aflat la putere de 37 de ani şi care este totodată şi cel mai vârstnic şef de stat din lume, şi-a sărbătorit sâmbătă împlinirea a 93 de ani printr-o petrecere extravagantă, în pofida crizei economice tot mai acute pe care o traversează ţara din sudul Africii, transmite DPA. 

În acest an, partidul de guvernământ ZANU-PF a dat o petrecere ale cărei costuri au fost estimate la circa 2 milioane de dolari pentru câteva mii de invitaţi, la Matopos (regiunea Matobo), oraş situat la circa 600 kilometri sud-vest de capitala Harare. 

Preşedintele Mugabe a purtat un costum cu un blazon cu propria imagine, decorat în negru, roşu, verde şi galben, culorile partidului ZANU-PF. Soţia sa Grace a purtat un costum asortat cu cel al lui Mugabe, la fel cum au făcut-o şi alte înalte oficialităţi ale partidului. Robert Mugabe a salutat mulţimea, ridicând pumnul în aer. 

Partidele de opoziţie au criticat decizia de a sărbători ziua de naştere a preşedintelui Zimbabwe în regiunea Matobo, locul unui masacru ordonat de Mugabe în anii 1980, şi au deplâns faptul că s-au cheltuit atât de mulţi bani pentru ziua de naştere a lui Mugabe în condiţiile în care cetăţenii de rând se luptă să supravieţuiască într-o economie aflată în continuă scădere.


În pofida vârstei înaintate, Mugabe a sfidat apelurile de a se retrage din funcţie. El ar urma să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale din ţară, care vor avea loc la anul. Potrivit Reuters, Mugabe a declarat sâmbătă că nu va impune un succesor şi că, dacă ZANU-PF va considera că este cazul ca el să se retragă, atunci partidul va organiza un congres extraordinar pentru a alege un nou lider. 

"Îmi spun unii: 'domnule preşedinte, alegeţi-vă un succesor înainte să vă retrageţi'. Oare asta nu înseamnă să-mi impun punctul de vedere? Eu să impun pe cineva partidului? Nu, nu vreau aşa ceva. Aceasta este o alegere ce trebuie făcută de un congres. Putem avea un congres extraordinar dacă preşedintele se retrage, dar aţi spus că ar trebui ca eu să fiu candidatul vostru la viitoarele alegeri", a declarat Mugabe. 

Preşedintele Mugabe pune longevitatea sa pe seama misiunii pe care i-a încredinţat-o Dumnezeu "de a îndeplini nevoile şi cerinţele" cetăţenilor Zimbabwe. "Îi mulţumesc Domnului şi spun: Îţi accept misiunea, Doamne", a spus Mugabe, care a adăugat că îi este dor de fraţii săi. "Când mă uit în urmă, spun, ahhhh, oh, Doamne, de ce i-ai luat înaintea mea şi de ce am rămas eu atât de multă vreme, singur şi în viaţă. Nu pot să răspund la asta", a mai declarat Mugabe.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.