Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rodrigo Duterte iese din nou la rampă - Statul filipinez s-ar putea confrunta cu o mișcare secesionistă condusă de fostul președinte

www.ibtimes.co.uk
Rodrigo Duterte

Fostul președinte din Filipine, Rodrigo Duterte, amenință cu declararea independenței unor insule ale țării. Duerte este în conflict cu actualul președinte filipinez Ferdinand Marcos Jr. Autoritățile au anunțat că sunt gata să folosească forța în cazul unei secesiuni, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Guvernul filipinez este gata să folosească „autoritatea și forțele” împotriva tentativelor de a diviza națiunea, a declarat, duminică, Eduardo Ano, consilierul pentru securitate națională. Declarația a fost făcută după ce fostul președinte Rodrigo Duterte a amenințat că va separa unele insule din sud de restul arhipelagului.

Duterte a cerut independența orașului său natal, Mindanao, față de Filipine, deoarece alianța sa cu președintele Ferdinand Marcos Jr s-a dezintegrat săptămâna aceasta din cauza dezacordurilor privind modificarea constituției. Marcos susține că modificarea constituției din 1987 își propune să ușureze investițiile străine, dar Duterte îl acuză că folosește schimbarea legii pentru a rămâne la putere.

În zona Mindanao, autoritățile se luptă de zeci de ani cu insurgenții și extremiștii. Cel mai mare grup rebel din zonă, Frontul de Eliberare Islamică Moro a semnat un acord de pace cu guvernul filipinez în 2014, retrăgându-și solicitarea privind independența în schimbul unei autonomii sporite în regiunea musulmană Bangsamoro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.