Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rodrigo Duterte va fi anchetat pentru crime împotriva umanității, după ce i-a ucis pe traficanții de droguri

duterte

Noul procuror al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a declarat joi ca va depune toate eforturile pentru "a descoperi adevărul" în ancheta sa asupra războiului antidrog al guvernului filipinez al lui Rodrigo Duterte, război marcat de mii de morţi, informează AFP.

"În cadrul anchetei sale, biroul (procurorului) se va strădui să descopere adevărul şi va veghea ca cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei", a subliniat Karim Khan într-un comunicat.

Aceasta este prima declaraţie pe acest subiect din partea noului procuror al CPI după ce judecătorii au autorizat pe 15 septembrie o anchetă asupra războiului antidrog al guvernului filipinez, război marcat de mii de decese provocate de forţele de ordine şi care ar putea constitui, potrivit magistraţilor, crime împotriva umanităţii.

Khan, care a preluat funcţia de procuror al CPI în luna iunie, a declarat că este "gata să stabilească un dialog constructiv cu autorităţile ţării".

Fondată în 2002 pentru a judeca cele mai mari atrocităţi comise în lume, CPI a conchis că există "o bază rezonabilă" ce permite să se vorbească despre crime împotriva umanităţii în Filipine şi a dat undă verde pentru declanşarea unei anchete, în pofida retragerii acestei ţări din CPI în 2019, în urma declanşării unei examinări preliminare asupra acestor violenţe, scrie agerpres.ro.

CPI asigură că juridicţia rămâne competentă în ceea ce priveşte crimele comise atunci când Filipine era încă membră.

Luni, Rodrigo Duterte a dat asigurări că îşi va pregăti apărarea în faţa CPI, în primul său comentariu public asupra anchetei Curţii, cu sediul la Haga, cu care el a promis că nu va coopera.

"Îmi voi pregăti apărarea în faţa CPI", a afirmat Duterte într-un discurs preînregistrat difuzat luni seara. "Respectaţi faptele, pentru că există documente. Nu vă ameninţ, doar să nu mă minţiţi asupra dovezilor", a declarat Duterte în discursul său, difuzat la două zile după ce şi-a anunţat retragerea din viaţa politică după alegerile prezidenţiale din mai 2022.

Declaraţia procurorului nu a avut legătură cu recentele comentarii ale lui Duterte, a precizat biroul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.