Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vatican: 14 prelați au fost nominalizați pentru consistoriu

papa Francisc

Papa Francisc a anunţat, duminică, ridicarea a 14 prelaţi romano-catolici la cel mai înalt rang de cardinal, grupul de elită al clericilor care îi sunt cei mai apropiaţi sfătuitori şi care au dreptul de a se întruni într-un conclav pentru alegerea succesorului său dacă nu au împlinit vârsta de 80 de ani, informează duminică Reuters, preia Agerpres.

Papa a făcut anunţul surpriză duminică, în timpul discursului săptămânal ţinut în Piaţa Sfântul Petru. Potrivit suveranului pontif, ceremonia de ridicare în rang a celor nominalizaţi, cunoscută sub denumirea de consistoriu, va avea loc la 29 iunie.

Numirea unor noi cardinali se numără printre cele mai semnificative puteri ale unui papă, permiţându-i acestuia să influenţeze viitorul a 1,2 miliarde de membri ai Bisericii Catolice, notează sursa citată.

După ceremonia din iunie, numărul cardinalilor numiţi de Papa Francisc de la alegerea sa în 2013 se va ridica la 74, conform statisticilor publicate pe site-ul Vaticanului, citate de Reuters.

Vezi și: CUTREMUR în Biserica catolică: toți episcopii chemați la Vatican i-au prezentat DEMISIA Papei

Numai cardinalii cu vârsta sub 80 de ani - cunoscuţi sub denumirea de cardinali electori - pot lua parte la conclavul ţinut cu uşa închisă care alege din rândurile sale un nou papă.

Nu se cunoaşte deocamdată câţi dintre cei 14 vor putea vota în cadrul conclavului.

Doi dintre cei numiţi de Papă sunt episcopul Luis Ladaria Ferrer, şeful departamentului doctrinar de la Vatican, cunoscut sub numele de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, şi arhiepiscopul Angelo Becciu, secretarul de Stat adjunct al Vaticanului, precizează sursa citată. Ambii activează în prezent în aparatul administrativ al Sfântului Scaun, cunoscut sub numele de Curia Romană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.