Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romaero a raportat pierderi de 14,13 milioane lei în primul semestru, la venituri din exploatare de 51,45 milioane lei

www.romaero.com
Romaero

Romaero Bucureşti, companie de stat specializată în producţie, servicii şi cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile şi militare de pasageri sau cargo, a raportat pierderi de 14,13 milioane lei în primul semestru, la jumătate faţă de cât fusese aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli, potrivit rezultatelor aprobate de Consiliul de Administraţie, obţinute de News.ro.

De asemenea, compania a realizat în primele şase luni ale acestui an venituri din exploatare de 51,45 milioane lei, cu 70,5% mai mult faţă de cât fusese planificat iniţial.

Comparativ, în primul semestru al anului trecut, Romaero a avut pierderi de 16,58 milioane lei şi venituri din exploatare de 35,38 milioane lei.

”În primele şase luni ale anului 2018, Romaero a înregistrat pentru prima dată în ultimii cinci ani o valoare pozitivă a indicatorului EBITDA, pe fondul unei creşteri cu circa 80% a veniturilor operaţionale concretizată într-o creştere de circa 64% a cifrei de afaceri nete, simultan cu scăderea la circa 80% a nivelului de cheltuieli pentru 1.000 lei venituri din exploatare, rezultatul fiind reducerea la jumătate a pierderii bugetate pentru această perioadă a anului”, arată raportul.

Datoriile curente au crescut cu 8,30%, la 426,68 milioane lei faţă de valorile de la 31 decembrie 2017, în principal pe seama costurilor datoriei fiscale istorice.

”În semestrul I 2018 pierderea din exploatare (9,5 milioane lei) este mai mică decât suma dintre cheltuielile cu accesoriile fiscale (8,9 milioane lei) şi cheltuielile cu regia generală a activelor excedentare (peste 5 milioane lei), ceea ce denotă că activitatea societăţii deja nu mai generează pierderi, iar stingerea datoriilor istorice prin valorificarea de active excedentare poate permite trecerea societăţii pe profit”, se menţionează în document.

În semestrul I al anului, compania a constituit provizioane pentru deprecieri şi provizioane de riscuri şi cheltuieli în valoare totală de 7,54 milioane lei.

”Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli constituite în semestrul I 2018 au avut în vedere estimarea accesoriilor fiscale necomunicate de ANAF până la data de 30 iunie 2018 la o valoare de 786.466 lei şi estimarea bonificaţiilor la pensionare a salariaţilor în cursul anului 2018 la o valoare de 117.681 lei”, arată raportul.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu circa 30% ca urmare a începerii procesului de refacere a forţei de muncă productive. Numărul mediu de personal în prima parte a anului este de 756 salariaţi, faţă de 695 salariati în semestrul I 2017 şi păstrează tendinţa de creştere.

”Se estimează că, păstrând în ansamblu profilul industrial actual al operatorului economic şi reconstruind echilibrul tehnico-economic între tipurile de activităţi din sectoarele producţie industrială şi, respectiv, servicii, nivelul maxim de eficienţă poate fi obţinut în mod durabil cu un număr de 1.200-1.300 salariaţi cu vârsta medie de 44-46 ani şi cu activele productive critice (hangare, hale de producţie, laboratoare, birouri, depozite, platforme de manevrare aeronave, diverse anexe, circulaţii, teren neconstruit necesar pentru dezvoltare pe termen lung etc.) amplasate pe o suprafaţă a platformei industriale de 17-18 hectare”, se mai arată în raport.

Societatea de stat estimează că ar putea ajunge pe profit anul viitor, cu un profit brut de 884.000 lei.

Veniturile totale bugetate pentru acest an se ridică la 116,29 milioane lei, cu peste 65% mai mari faţă de cele realizate anul trecut, de 70,41 milioane lei.

Compania şi-a bugetat totodată investiţii de 27,39 milioane lei în acest an, de aproape nouă ori mai mari faţă de investiţiile realizate anul trecut, de 3,16 milioane lei.

Romaero, companie controlată de Ministerul Economiei, are în prezent circa 800 de salariaţi şi o valoare de piaţă de 144,02 milioane lei, cu valoarea activelor de peste 800 milioane lei şi datorii de peste 300 milioane lei acumulate în ultimii zece ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.