Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Români aflați în bătaia raidurilor ruse: `Dacă vine drona şi a căzut pe casă, militarul nu are ce să facă. Doar priveşte`

Google Maps
Plauru

Primăria comunei Ceatalchioi a încheiat lista cu persoanele din satul Plauru care ar putea primi sprijin din partea statului pentru strămutare, iar oamenii spun că se vor muta atunci când situaţia se va înrăutăţi.  În caz de forţă majoră, societatea Navrom Delta SA, singura care deţine zece nave cu capacităţi de peste 100 de locuri, pe fiecare navă, va prelua în regim de urgenţă toţi locuitorii din satele de pe malul fluviului Dunărea. În paralel, la Chilia Veche, niciunul dintre locuitori nu vrea să se mute, iar în apropierea satului urmează să fie amenajată o tabără în care populaţia să poată înnopta în situaţii de urgenţă, conform Agerpres

  • Context: Porturile ucrainene de pe braţul Chilia al Dunării - Kilia, Izmail şi Reni - au devenit recent ţinta predilectă a atacurilor ruseşti cu drone, în condiţiile în care aceste zone sunt singura soluţie pentru exportul de cereale al Ucrainei. La începutul acestei săptămâni, militarii români au descoperit în apropierea satului Plauru, comuna Ceatalchioi, un aparat de zbor care reprezintă cel mai probabil o dronă folosită de Rusia în atacurile asupra porturilor ucrainene.

Un localnic, Gheorghe Puflea, rememorează atacurile aeriene ruseşti asupra portului ucrainean, aflat la circa 300 de metri distanţă, şi spune că a semnat lista pentru a pleca din sat, dacă e cazul.

"Primul bombardament a fost pe 2 august, apoi pe 23 august, iar săptămâna trecută, duminică spre luni şi miercuri, au mai venit două drone. Îmi este teamă, pentru că atunci când începe să tragă antiaeriana aia, eşti chiar în război. Plus de asta, una s-a prăbuşit în pădure. Eu am apartament în Tulcea, dar animalele sunt aici. Unde le duc, la bloc? Poate o să dea Dumnezeu să se liniştească", a spus bărbatul, care mergea spre vitele lăsate la păscut în apropierea lizierei de pe malul Dunării,

Pescuitul nu mai merge

În celălalt capăt al satului, la aproape un kilometru distanţă de locul în care o dronă a căzut, Costică Tănase stă de vorbă cu soţia sa. Spune că pescuitul nu prea mai merge de când Rusia a declanşat războiul din Ucraina.

"Pescuitul nu prea mai merge, că de când a început războiul sunt foarte multe cargouri care încarcă barje şi nu mai poţi da la peşte că-ţi rup setca. Nici nu mai este peşte, că l-au speriat, iar cu pescuitul, până când s-o termina cu balamucul, e cam nasol. Sigur nu voi face cota dată de Administraţia Deltei şi e posibil ca anul viitor să nu mai primească cotă, dar au mai fost cazuri când s-a întâmplat asta şi mai scad din cotă. Acum nu trebuie nicio dovadă, că ştie toată ţara ce se întâmplă aici şi sper că nu vor fi probleme. Creşterea animalelor e o soluţie", a mărturisit Costică Tănase.

`Dacă vine drona şi a căzut pe casă, militarul nu are ce să facă`

content-image

Nu vrea să plece din sat, dar o va face dacă situaţia se agravează. Este primul care a semnat lista întocmită de Primăria comunei Ceatalchioi pentru strămutare benevolă.

"Adică, să mai greşească încă vreo două-trei prin localitate, să dea peste o casă de om... În seara aia ploua tare, era înnorat şi e posibil ca din cauza asta să fi deviat. Găsim unde să stăm, dar una e să stai unde te-ai născut şi alta e să stai în altă parte", a adăugat bărbatul.

I-a remarcat pe militarii din apropierea satului Ceatalchioi încă de când au venit.

"N-au ce să facă nici ei, vă daţi seama. Nu ştiu cum să vă zic: dacă vine drona şi a căzut pe casă, militarul nu are ce să facă. Doar priveşte. Nu are antiaeriana cu el. La primele bombardamente, a trecut o dronă pe deasupra casei şi s-a dus în siloz, în portul din Izmail. S-a spus că nu am văzut bine. Spuneau cei de la Bucureşti. Acum s-a văzut destul de bine unde a căzut, cum şi în ce fel. Oricum, dădeau ei (oficialii din Bucureşti, n.r.) să acopere, dar nu au mai avut ce, pentru că primarul a găsit, a dat publicităţii, a făcut poze. Şi au dat ei să zică: 'numai o bucată, că a căzut...' Ce numai o bucată? Că acolo a căzut şi a explodat, ce mai încolo şi încoace!", a mai spus Costică Tănase.

Acolo unde a căzut drona

content-image

Arată o bucată din drona care a căzut în pădurea din apropiere şi, însoţit de unul dintre câinii pe care-i are, merge spre pădure, în locul unde a căzut aparatul de zbor.

"Atunci ploua, era înnorat şi n-am ieşit afară. De obicei, ieşeam când începeau să vină dronele. În noaptea aia chiar nu am ieşit şi (...) mi-am dat seama că e ceva în neregulă fiindcă zguduiala a fost mult mai puternică faţă de celelalte care erau la Izmail. Pe alea le amorsează Dunărea foarte mult. Dar asta dacă era - cât mai este până acasă?! - şi nu a avut Dunăre, n-a avut nimic, s-a mişcat casa, s-a făcut mai ceva ca la cutremur", a povestit bărbatul din satul Plauru.

Pe drum înapoi spre sat vorbeşte despre glonţul găsit într-o anexă a unei gospodării din satul Chilia Veche.

"Aici nu s-au găsit proiectile, dar s-a tras deasupra teritoriului nostru. Nu s-a găsit nimic. Vă daţi seama câtă vegetaţie e aici. (...) Vine anotimpul ploios, cum sunt ei (ruşii, n.r.) şi trimit 15-20 de drone, nu e exclus ca una-două să schimbe direcţia şi să intre într-o casă de oameni", a mai spus localnicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.